Klimaatadaptatie. Een steeds belangrijker onderwerp in het civiele werkveld

Klimaatadaptatie speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Daarom zetten riool en water specialisten als Nic zich in voor een optimaal rioleringsstelsel, zodat wij geen wateroverlast hebben.

Categorie
Werken bij

Gepubliceerd op
16 november 2020

Klimaatadaptatie speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We worden ons bewuster van het veranderende klimaat en de impact die dit op onze samenleving heeft. Bij het woord klimaatadaptatie denk je misschien niet meteen aan rioleringen. Toch heeft het veranderend klimaat een grote impact op ons rioleringsstelstel.

Regenbuien nemen toe in frequentie én intensiteit. Om wateroverlast te voorkomen wordt het steeds belangrijker dat alle ondergrondse rioolleidingen- en putten optimaal functioneren. Ook wordt er steeds meer gekeken naar mogelijkheden voor het oppervlakkig bufferen, afvoeren en infiltreren van neerslag. De behoefte om complete rioleringsstelsels goed te kunnen ontwerpen en toetsen aan (toekomstige) buien en regenreeksen groeit. Lijkt een baan in de civiele wereld jouw ook wat? Kijk dan eens naar onze vacature in de civiele techniek!

Civiel specialist in hart en nieren
Riool en water specialisten als Nic zetten zich in voor een optimaal rioleringsstelsel, zodat wij geen wateroverlast hebben. Nic studeerde destijds af in de richting Civiele Techniek aan de Hogeschool Zuyd te Heerlen (H.T.S.) en specialiseerde zich in water en riolering. Nu, met inmiddels 17 jaar werkervaring in het vakgebied, heeft Nic opnieuw de weg naar Lybrae gevonden. In de rol van specialist water riolering voert hij sinds september 2020 een project uit voor de gemeente Heerlen. Nic is in dit project ook onderdeel van het samenwerkingsverband MMR (Meten, Monitoren en Rekenen) met omliggende gemeentes (Parkstad) en WBL (Waterschapsbedrijf Limburg).

Klimaatadaptatie. Een steeds belangrijker onderwerp in het civiele werkveld

Project MMR gemeente Heerlen
Als specialist riolering water MMR is Nic bezig met diverse riool- en watervraagstukken, projecten en/of berekeningen in de fysieke leefomgeving – in de breedste zin van het woord. Hoe dat in de praktijk precies uitziet, legt Nic ons uit:

“Op dit moment ben ik dagelijks in de weer met het inventariseren en controleren van alle bijzondere voorzieningen van het rioolstelsel van Heerlen. Ook de hydraulische gegevens worden gecontroleerd en eventueel aangepast of aangevuld in het beheersysteem. Voor nu een goede manier om kennis te maken met het rioolstelsel van de gemeente Heerlen en tevens ook cruciaal voor het schrijven van het BRP – Basisrioleringsplan – en het modelleren en doorrekenen van het rioleringsstelsel. Voor het modelleren en simuleren van buien wordt gebruik gemaakt van het integrale watermodelleringspakket ‘InfoWorks ICM’.

In het BRP wordt naast het gemeentelijke rioleringsstelsel ook ingezoomd op alle relevante koppelingen met de watergangen van het waterschap (regenwater) en gemalen WBL (transport en zuivering afvalwater). Naast hydraulische aspecten wordt ook ingezoomd op de waterkwaliteit en ecologie. M.a.w. de volledige waterketen wordt in ogenschouw genomen.”

 

Efficiënte, slimme en duurzame oplossingen
“Ik pak graag complexe en omvangrijke vraagstukken aan – dat is écht mijn ding. Ik haal er voldoening uit om zaken in een stroomversnelling te brengen en voorzie graag in efficiënte, slimme en duurzame oplossingen. Het project MMR bij gemeente Heerlen geeft mij die uitdaging en voldoening.”

 

Onmisbaar
Je staat er zelf misschien niet altijd bij stil, maar wanneer onze rioleringsstelsels niet het juiste onderhoud krijgen of voorzien worden van de juiste aanpassingen, dan kunnen we hier in het dagelijks leven overlast van ervaren. Zo is een goed functionerend rioolstelsel niet alleen cruciaal voor de gezondheid –  vanwege hygiëne – maar ook voor de veiligheid. Een dichtgeslibde rioolleiding heeft minder afvoercapaciteit en een ingestorte rioolleiding heeft nauwelijks tot geen afvoercapaciteit. Je wilt veilig van a naar b kunnen zonder verzakkingen in het wegdek en wegen die blank staan. Onderhoud en aanpassingen aan ons rioolstelsel zijn dus onmisbaar.

Een historie
“In 2006 ben ik bij Lybrae in dienst gekomen en gestart met een project bij Royal HaskoningDHV. Uiteindelijk ben ik na dit project bij Royal HaskoningDHV in dienst gegaan en heb ik hier de afgelopen jaren gewerkt. In september dit jaar kwam ik weer met Lybrae in contact en kreeg ik de mogelijkheid om nog meer focus te leggen op de werkzaamheden die ik écht leuk vind. Daarbij waren de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden goed én kreeg ik vanuit de relatie die er al was ook meteen een vast contract aangeboden. Die zekerheid vind ik vooral in deze tijd erg fijn.”

Een carrière bij Lybrae?

Bekijk de vacatures!

Lees verder

Civiele techniek
22 augustus 2023

Civieltechnisch specialist beschikbaar!

Maak kennis met Nico, een (klant)vriendelijke, behulpzame en vakkundige professional binnen het vakgebied civiele techniek. Deze zeer ervaren en veelzijdige civiele specialist uit Breda staat klaar om...

Werken bij
9 augustus 2023

Nieuwe video lancering: In gespek met Lybrae trainees

Maak kennis met een aantal Lybrae trainees terwijl we ze verscheidene vragen stellen over serieuze zaken als carrièrekeuzes maar ook over de snackkar tijdens de opleiding ;)...

Werken bij
20 juli 2023

Transformatie van de Korenbloemstraat: Een stap naar duurzaamheid en veiligheid

Collega's Hasret Kemikkiran en Luuk Dings nemen ons mee op een recent bezoek aan het project van adviseur Jeroen Willems. Als projectleider civiele techniek leidt Jeroen de renovatie van de Korenbloem...

guid ?> guid ?>