In gesprek met Hank Velthuis, interim manager bij Lybrae NextLeaders

Hank Velthuis (62) is al sinds de start van Lybrae NextLeaders nauw verbonden met de organisatie. In zijn werkomgeving omschrijven collega’s hem als een verbinder met een sterke focus op menselijke relaties.

Robin Deuss

Robin Deuss

Categorie
Nextleaders

Publicatie
17 april 2024

Hank Velthuis (62) is al sinds de start van Lybrae NextLeaders nauw verbonden met de organisatie. In zijn werkomgeving omschrijven collega’s hem als een verbinder met een sterke focus op menselijke relaties. Deze vaardigheid zet hij ook effectief in binnen zijn interim opdracht als Afdelingshoofd Veiligheid en Leefomgeving voor gemeente Breda. Hoe dat bevalt? Hank deelt zijn ervaringen en inzichten met ons.

Kun je ons vertellen over je rol binnen Gemeente Breda?
“Mijn opdracht voor Gemeente Breda begon al in 2023, waar ik vanuit een interim positie de rol van Teamleider Milieu vervulde. Al snel merkte ik dat mijn rol verder ging dan de initiële opdracht; het was vooral wenselijk dat er zaken op orde werden gebracht. Ik ben op mijn best als ik geconfronteerd word met een stevige uitdaging en deze rol bij de Gemeente Breda was precies dat.

Om een stevig fundament te leggen voor het milieuteam bij Gemeente Breda, hebben we een belangrijke uitbreiding doorgevoerd: we namen veel  nieuwe professionals aan en splitsten het team in twee groepen, Team Energie en Team Milieu. Deze aanpak zorgde niet alleen voor een efficiëntere structuur, maar versterkte ook de basis van elk team. Tegelijkertijd zorgde het voor groei en doorontwikkeling binnen de afdeling Mobiliteit en Milieu.

Na het succesvol afronden van deze opdracht kwam er vanuit Gemeente Breda de vraag voor een andere interim positie binnen de organisatie. Ze wilden mij graag terugzien in de rol van Afdelingshoofd Veiligheid en Leefomgeving in de overbrugging na het vertrek van het vorige afdelingshoofd, tot de aanstelling van een nieuw hoofd.”

Wat heeft je ertoe gebracht om deze rol op je te nemen?
Het mooiste compliment dat je kunt krijgen is als men je terugvraagt voor een nieuwe opdracht binnen dezelfde organisatie. Toen de directeur van gemeente Breda mij benaderde met de vraag om terug te komen voor een andere interim opdracht hoefde ik niet lang na te denken.

In deze rol ben ik tot aan de komst van het nieuwe afdelingshoofd verantwoordelijk voor de afdeling Veiligheid en Leefomgeving. Die afdeling bestaat uit zo’n 287 medewerkers verdeeld in zes teams: het team Openbare Orde en Veiligheid, het team Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte, het Zorg en Veiligheidshuis, het team Leefomgeving, het team Advies en het team Initiatieven, Vergunningen en Toezicht. Deze teams richten zich onder andere op belangrijke veiligheidsthema’s binnen de gemeente, waaronder bijvoorbeeld de veiligheid rondom evenementen. Breda is een levendige stad met grootschalige evenementen; zo hebben we net carnaval gevierd en staat Koningsdag voor de deur.” 

Welke uitdagingen zijn er in deze opdracht?
“Hoewel deze opdracht in eerste instantie misschien niet de meest uitdagende leek, weet ik inmiddels vanuit de jaren die ik al meedraai dat ‘op de tent passen’ – oftewel, de afdeling leiden tijdens een overbruggingsperiode – vaak meer complexiteit kent. Dankzij mijn jarenlange ervaring herken ik snel inefficiënties en knelpunten in processen en samenwerkingen. Dat leidde al gauw tot de realisatie dat deze opdracht meer omvat dan alleen waarnemen; het vereist actief management en verbetering.

Deze ‘opdracht achter de opdracht’ ontdek ik doorgaans door aandachtig te observeren en te analyseren. Mijn aanpak is altijd gericht op samenwerken: ik ga in gesprek met de opdrachtgever en breng mijn bevindingen ter sprake. Dit zorgt voor een transparante en effectieve samenwerking, waarbij we samen zorgen dat het project niet alleen voldoet aan de oorspronkelijke opdracht, maar ook aan de onderliggende behoeften en doelen.”

profielfoto (61)

Hoe ga je deze uitdagingen aanpakken?
“Binnen de gemeente Breda is er duidelijk potentieel om bedrijfsprocessen beter te herkennen en verder vorm te geven. Naast het aanbrengen van structuur en het laten aansluiten van werkprocessen op de organisatieafspraken, richt ik me op het geven van duidelijkheid binnen de afdeling en communicatie.

Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de ontwikkeling van het managementteam van Veiligheid en Leefomgeving. Hierbij richt ik mij op het versterken van hun capaciteiten en het bevorderen van de teamdynamiek. Een concrete actie hiervoor is bijvoorbeeld het samenbrengen van de teamleiders in één managementteam en geen verspreiding over meerdere managementteams. Ook de rolopvatting is hierbij belangrijk. Teamleiders in een managementteam zitten er niet alleen als teamleider maar vooral als management-lid. Je bent mede verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de gehele afdeling.”

Zijn er specifieke waarden of principes die je belangrijk vindt in je rol?
“Openheid. Het lijkt heel cliché, maar dit is en blijft een van de belangrijkste dingen om samen resultaat te behalen. Het aangaan van een open en eerlijke dialoog is cruciaal, inclusief het geven van constructieve feedback om tot betere inzichten te komen. Daarbij vind ik het wel van belang dat dit altijd respectvol gebeurt.

Een ander belangrijk aspect is het ervaren van plezier in je werk. Ik streef ernaar om een werkomgeving te creëren waar mensen maximale voldoening en energie uit hun werk kunnen halen. Dit is niet alleen bevorderlijk voor het teamsucces, maar ook voor het welzijn van ieder teamlid.”

Lybrae NextLeaders als werkgever, hoe bevalt dat?
“Lybrae NextLeaders bevalt uitstekend. Het is mooi om actief bij te dragen aan de opbouw en ontwikkeling van dit nieuwe onderdeel van Lybrae. De korte communicatielijnen en het goede onderlinge contact maken de samenwerking erg aangenaam en efficiënt.”

Ben jij klaar om dé NextLeader te worden in jouw vakgebied? 

Werken bij ons, betekent werken aan projecten en/of managementopdrachten die écht impact maken.

Lees verder

Nextleaders
1 mei 2024

In gesprek met Arnoud over het vak interim management

Van projecten bij gemeente Weert in onze zuidelijkste provincie tot in het noorden van het land bij gemeente Zaandam. Arnoud Berghuis neemt ons mee in zijn carrière en ervaringen over het vak van int...

Nextleaders
28 februari 2024

In gesprek met Bas Robberts, interim manager bij Lybrae NextLeaders

Bas Robberts is onlangs gestart met zijn eerste interim opdracht via Lybrae NextLeaders als Teammanager Watersystemen & Vastgoed bij Waterschap Limburg. Hoe dat bevalt? We spreken hem over zijn eerste...

guid ?> guid ?>

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging