In gesprek met Bas Robberts, interim manager bij Lybrae NextLeaders

Bas Robberts is onlangs gestart met zijn eerste interim opdracht via Lybrae NextLeaders als Teammanager Watersystemen & Vastgoed bij Waterschap Limburg. Hoe dat bevalt? We spreken hem over zijn eerste indrukken en de opgave binnen Waterschap Limburg waar hij mee aan de slag gaat.

Robin Deuss

Robin Deuss

Categorie
Nextleaders

Publicatie
28 februari 2024

We spreken Bas Robberts, 48 jaar oud en woonachtig in het mooie heuvellandschap van Limburg. Zijn achtergrond in het publieke domein, gecombineerd met zijn ervaring in leidinggevende functies, biedt hem een solide basis om een waardevolle bijdrage te leveren aan zijn nieuwe interim rol bij Lybrae NextLeaders met een projectopdracht als Teammanager Watersystemen & Vastgoed bij Waterschap Limburg. We spreken Bas over zijn eerste ervaringen en de doelstelling voor deze opdracht.

Kun je ons vertellen over je rol als interim Teammanager Watersystemen en Vastgoed bij Waterschap Limburg?
“Momenteel zijn Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg nog twee aparte entiteiten die in 2025 samengevoegd worden tot één waterschap Limburg. Tot aan de samenvoeging worden leidinggevende functies niet structureel ingevuld en is gekozen voor een interim oplossing. In mijn rol als interim teammanager ligt vooral mijn focus op het creëren van verbinding tussen de twee teams die ik aanstuur, team watersystemen en team vastgoed. Het team watersystemen bestaat uit 18 medewerkers en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van watersysteemprojecten. Binnen Watersystemen werken drie projectteams in een Integraal Project Management (IPM) structuur. Daarnaast vallen de medewerkers van het prestatiecontract Maai- en Groenonderhoud onder het team.

Het team vastgoed houdt zich daarentegen bezig met grondverwerving en de coördinatie hiervan rondom al onze projecten en programma’s zoals het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Water in Balans. Momenteel bestaat dit team uit 15 medewerkers, maar dit zullen we -gelet op de aanzienlijke opgave- in de aankomende periode uitbreiden naar 20 medewerkers.”

Wat heeft je ertoe gebracht om deze rol op je te nemen?
“Ik werd aangetrokken door de omvang van de organisatie, die aanzienlijk groter is dan de werkgevers waar ik voorheen gewerkt heb. Dit biedt een andere dynamiek met focus op één specialisme in de markt: water, in plaats van verschillende deelgebieden. De uitdagingen van het waterschap spreken me enorm aan. Hier worden concrete opgaven aangepakt en de projecten die hier uitgevoerd worden, dragen direct bij aan een verbetering van onze fysieke leefomgeving. Daarnaast is het een prettige organisatie met een fijne sfeer op de werkvloer. Ik vind het mooi om hier mijn bijdrage aan te kunnen leveren.”

Welke uitdagingen zijn er in deze projecten en hoe ben je van plan deze aan te pakken?
“Er liggen grote opgaven voor ons, vooral met het oog op de gevolgen van de klimaatverandering. De  recente watersnoodramp in 2021 is daar een schrijnend voorbeeld van. Het is duidelijk dat deze uitdagingen niet uitsluitend kunnen worden opgelost door simpelweg meer mensen in te zetten. We moeten creatieve en doordachte oplossingen vinden om onze doelstellingen te bereiken.

Het is daarbij van belang om de kwaliteit van de geleverde diensten te waarborgen, vooruit te kijken naar de komende jaren en samen met het managementteam de strategie te bepalen voor de verschillende clusters binnen Waterschap Limburg. Daarnaast is de groei van het vastgoedteam, van 15 naar 20 teamleden – terwijl we tegelijkertijd de juiste dynamiek binnen het team willen behouden – ook nog een mooie uitdaging voor dit jaar.”

Profielfoto (58)

Wat hoop je persoonlijk te bereiken in deze opdracht?
“Ik heb bewust gekozen om bij Lybrae NextLeaders aan de slag te gaan, om mijn ontwikkeling op het gebied van publiek leiderschap verder te stimuleren. Ik werk graag samen met mensen en zie het als mijn voornaamste doel om elke professional binnen mijn teams zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat zij het maximale uit hun functie kunnen halen. Interimwerk spreekt me daarbij aan omdat het me de kans biedt om ‘in verschillende keukens te kijken’, waardoor ik steeds meer kennis en ervaring kan opdoen.”

Zijn er specifieke waarden of principes die je belangrijk vindt in je rol als teammanager?
“Mijn kernwaarde is dat de focus moet liggen op de mens achter de professional. Het is voor mij belangrijk om in contact te staan met de medewerkers binnen de teams en hun behoeften te begrijpen. Ik geloof sterk in het geven van vertrouwen aan medewerkers en het benutten van hun krachten. We vormen samen een team, waarin betrokkenheid en waardering centraal staan.

Daarnaast vind ik het belangrijk om bij te dragen aan een stukje verduurzaming en verbetering van de fysieke leefomgeving. Deze waarden zijn ook prominent aanwezig binnen Lybrae NextLeaders zelf. Ze werken aan mooie projecten binnen het fysieke domein, bieden kansen aan jong talent, zijn authentiek en tonen oprechte interesse in individuen. Dit maakt Lybrae NextLeaders een fijne werkgever voor mij.”

Ben jij klaar om dé NextLeader te worden in jouw vakgebied? 

Werken bij ons, betekent werken aan projecten en/of managementopdrachten die écht impact maken.

Lees verder

Algemeen
14 juni 2024

20 jarig jubileum Ton Peters

Bij Lybrae vieren we een bijzondere mijlpaal: Ton Peters, onze gewaardeerde en betrokken collega, is al 20 jaar bij ons werkzaam. Lees meer over hoe Ton de afgelopen 2 decennia ervaren heeft....

Algemeen
4 juni 2024

Werken als civiel expert bij Lybrae

"Binnen gemeente Simpelveld ligt de focus voornamelijk op het verduurzamen van onze leefomgeving om deze klimaatbestendig te maken. Water is daarin een centraal en belangrijk thema. We hebben in de af...

Algemeen
22 mei 2024

Even voorstellen: young professional Déjan

Graag stellen we Déjan Jurriëns aan je voor, een gemotiveerde young professional met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

guid ?> guid ?>

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging