Maak kennis met Paul van Lier, Verkeerskundige bij Lybrae
Maak kennis met Paul van Lier, een ervaren verkeerskundige met meer dan drie decennia aan expertise....
Thomas daagt zichzelf keer op keer inhoudelijk uit in zijn werk. Toen hij het uiterste bereikt had als zelfstandige en toe was aan een nieuwe stap, kwam hij terecht bij Lybrae. Hij vertelt ons over zijn rol als projectleider ruimtelijke ontwikkeling voor gemeente Waalre en gemeente Leudal en neemt ons mee in de ontwikkelingen binnen het vakgebied.
Als projectleider ruimtelijke ontwikkeling houdt Thomas zich voornamelijk bezig met het coördineren van ruimtelijke procedures wat betreft woningbouw en projectbeheersing. Hierbij vervult hij als planoloog zowel een specialistische, inhoudelijke als een verbindende en leidende rol.
Thomas vertelt: “Mijn focus ligt hoofdzakelijk op woningbouw. Beginnen met een lege kavel, een voormalige school of een oude staalfabriek, de mogelijkheden zijn legio. Daarbij kijk je verder dan een bouwkundig ontwerp dat ophoudt ‘bij de randen van het papier’. Juist de randen daarbuiten vind ik het meest interessant. Want hoe zorg je dat een ontwerp aansluit op de omgeving? Dit soort ruimtelijke projecten begeleid ik vanaf de start tot aan de straatnamencommissie.”
Ruimtelijke generalist
Hoe hij zijn functie zou omschrijven? Dat is niet in een woord te vatten. “De grote verbinder, spin in het web, manus van alles. Als projectleider binnen het ruimtelijke vakgebied ben je het allemaal. Je moet ervoor zorgen dat mensen bij elkaar komen. Je hebt met burgers te maken, met de gemeenteraad, het college, de initiatiefnemer, uitvoerders en natuurlijk je ambtelijke collega’s. Zoveel mensen, zoveel wensen: daar moet je héél goed tussen kunnen laveren. Het is elke dag weer schakelen: wie moet ik waarover informeren om te zorgen dat het proces soepel verloopt? Het sleutelwoord is: communicatie. Dat wordt een steeds groter en belangrijker onderdeel van het werk. En dat zorgt voor uitdaging en tegelijkertijd voldoening in mijn werk.”
Kroonstuk
Thomas is dagelijks in de weer met verschillende ruimtelijke projecten. We vroegen hem naar één project waar hij écht trots op is. “Als ik dan één project moet benoemen, is dat het project waarin we de ‘next step’ gezet hebben in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Een voormalige basisschool werd gesloopt en de gemeenteraad wilde graag dat er levensloopbestendige woningen werden gerealiseerd. Vanuit gemeente Waalre zijn we toen met een experiment gestart waarbij je de toekomstige bewoners niet alleen gezamenlijk een ontwerp laat maken voor de woningen, maar voor de inrichting van de volledige locatie. Dat betekende dat 40 mensen onder begeleiding van mijzelf en een externe partij zelf een stedenbouwkundig plan mochten opstellen. Daarbij werden zij uitgedaagd om actief mee te denken over de inrichting van de openbare ruimte. Vervolgens werd alles vastgelegd in het bestemmingsplan.
Ruim vier jaar na de eerste gesprekken staan er 18 prachtige duurzame en levensloopbestendige woningen. De gemeente en de nieuwe bewoners zijn tevreden dus we kunnen wel stellen dat deze ‘next step’ in CPO geslaagd is. Vanuit mijn rol heb ik deze groep mensen begeleid tijdens de eerste gesprekken tot aan het vastleggen van de straatnamen in de straatnaamcommissie.
Het faciliteren van dit soort nieuwe ontwikkelingen wordt steeds meer de rol van een gemeente, ook in het kader van de Omgevingswet. De Omgevingswet heeft het over het faciliteren van ontwikkelingen waarbij het gemeenschappelijk belang behouden blijft. Met ander woorden; zorgen dat de openbare ruimte goed ingericht wordt qua structuur. Dat is een belangrijk speerpunt voor al onze projecten.”
Project levensloopbestendige woningen te Waalre
De volgende uitdaging
Werk was er voor Thomas als zelfstandige meer dan genoeg. Toch waren er zaken die hij miste in zijn carrière. “Zelfstandige zijn heeft voor-, maar ook nadelen. Een van de nadelen was dat ik niet veel tijd vrijmaakte voor studie of ontwikkeling en dat ik het lastig vond om nee te zeggen tegen opdrachten. Een groot voordeel was dat ik veel beter mijn werk kon indelen. Sinds de komst van corona is het echter normaal geworden om ook in loondienst zelf je tijd in te delen en bijvoorbeeld dinsdagochtend met de kinderen door te brengen en ‘s avonds door te werken.
In de acht jaar die ik als zelfstandige werkte heb ik heel veel leuke projecten gedaan, maar qua ontwikkeling begon het te stagneren. Daarnaast miste ik het gevoel een vast onderdeel uit te maken van een grotere organisatie. Toen ik vervolgens in gesprek raakte met Lybrae, was de keuze snel gemaakt. Lybrae detacheert niet alleen, maar heeft in combinatie met zusterorganisatie Omgevingsdienst Nederland in-house “denkkracht” en investeert in de ontwikkeling van hun mensen door middel van opleidingen.
Nu hoor ik ergens bij, kan ik blijven werken aan projecten waar ik gelukkig van word en kan ik invulling geven aan mijn verdere ontwikkeling. Dat is een luxe die ik mezelf nooit permitteerde als zelfstandige, want werk was werk. Nu kies ik zelf welke projecten ik echt graag wil doen en heb ik meer rust om me op de lange termijn te focussen.”
Opvolging
De volgende stap voor Thomas staat ook al in de steigers. “Ik moet opeens gaan nadenken over wat ik wil op korte en lange termijn, en daar heb ik nu de ruimte voor binnen Lybrae. Wat ik leuk vind is om de kennis die ik vergaard heb gedurende de jaren over te dragen aan de jongere generatie. Ik merk dat ik wat meer neig naar een coachende rol, om meer te werken met junioren en trainees en hen wegwijs te maken in het vakgebied. Daar zijn we nu intern over in gesprek en er worden plannen voor de toekomst gemaakt.”
Maak kennis met Paul van Lier, een ervaren verkeerskundige met meer dan drie decennia aan expertise....
In Nederland vertrouwen we al jaren op een stabiele en betrouwbare infrastructuur voor elektriciteit en gas. Maar, door (onder andere) de noodzaak om te stoppen met de gaswinning in Groningen en de am...
Alumni laten zien dat je succes op de arbeidsmarkt begint met proactief handelen en jezelf positioneren tijdens je studie. ...
Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.
➤ Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging
Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging