Het taakveld van een toezichthouder bouw

Lybrae collega Fred is vanuit zijn rol als toezichthouder bouw actief betrokken bij alle (ver)bouw projecten binnen de gemeente Voorst die vergunning plichtig zijn. Met ruim 40 jaar ervaring binnen het vakgebied heeft hij aan alle kanten van de tafel gezeten. Nu geniet hij weer van de buitenlucht en doet hij waar hij het gelukkigst van wordt: de werkschoenen aan en de bouw op.

Categorie
Werken bij

Publicatie
16 november 2022

Er ligt een prachtig nieuw en duurzaam complex in Twello, de thuisbasis voor het gemeentehuis van gemeente Voorst. De Gelderse gemeente bestaat uit zo’n twaalf dorpen met uitgestrekte buitengebieden en ontzettend veel monumentaal erfgoed gelegen tussen Ijssel en Veluwe. Dat maakt het een mooie, aantrekkelijke plek om te recreëren, wonen en bouwen. 

Lybrae collega Fred is vanuit zijn rol als toezichthouder bouw actief betrokken bij alle (ver)bouw projecten binnen de gemeente die vergunning plichtig zijn. Met ruim 40 jaar ervaring binnen het vakgebied heeft hij aan alle kanten van de tafel gezeten. Na 19 jaar actief te zijn geweest in de bouw maakte hij de overstap naar de overheid waar hij ruim 20 jaar werkzaam is geweest als bouwplantoetser. Nu geniet hij weer van de buitenlucht in zijn rol als inspecteur en doet hij waar hij het gelukkigst van wordt: de werkschoenen aan en de bouw op.

Vertel, wat doet een toezichthouder bouw?
“Als toezichthouder heb ik een controlerende rol namens een gemeente voor alle vergunning plichtige (ver)bouw en asbest activiteiten binnen de omgeving.  Van nieuwbouw, boerderijen tot sportcomplexen en monumentaal erfgoed. Overal waar een omgevingsvergunning of evenementenvergunning aan te pas komt, ga ik met regelmaat op bezoek om te controleren of alle werkzaamheden conform de afgesproken regels en tekeningen plaatsvinden.

Vanuit de gemeente controleren we dan op veiligheid van de constructie – van de fundering tot aan het dak, brandveiligheid en bouwfysica. Daarnaast voorzie ik aannemers in adviezen om aan de regels te voldoen. En als de regels niet nageleefd worden, leggen we de bouw stil. Zo werken we gezamenlijk aan de kwaliteit en veiligheid van de leef- en werkomgeving.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“De dag start altijd met een kop koffie op kantoor. Dan open ik het projectenoverzicht en check ik de planning. De dossiers die openstaan laad ik vervolgens in op de IPad en dan stap ik in de auto richting de eerste locaties. Ik richt zelf mijn eigen werkdag in en ben veel op locatie. Die ruimte en vrijheid vind ik heerlijk.

fred toezichthouder bouw

De bezoeken zijn erg verschillend. Van het inspecteren van een dakkapel tot de eindinspectie van een nieuw sportcomplex of de begeleiding van een restauratie aan een monumentaal pand. Dit gaat dan gepaard met een kop koffie en een praatje over de stand van zaken. Nauw en goed contact met de aannemer en andere betrokkenen is daarin een belangrijke succesfactor. Je moet weten wat er speelt om optimaal je werk te kunnen doen en te voorkomen dat er zaken fout gaan.

Richting het einde van de dag ga ik terug naar kantoor om de laatste administratieve handelingen van die dag te doen en te checken wat er voor de volgende dag op de planning staat. Gemeente Voorst is redelijk groot met ruim 126 vierkante km aan oppervlakte, dus goed plannen is vereist.”

Ontwikkelingen in de markt
“Nederland staat voor een flinke woonopgave. Vanuit de gemeente wordt geïnvesteerd in nieuwe huisvestingsplaatsen met duurzame nieuwbouwprojecten. Leegstaande rijksmonumenten worden weer opgeknapt en gerestaureerd om als woonhuizen te gebruiken. Er is hier nog genoeg ruimte om in te richten voor een fijn woon-en werkklimaat.

We lopen echter tegen andere problemen aan door de schaarste van goede mensen in de bouw, materialen en grondstoffen. Dat bemoeilijkt het opleveren van nieuwbouwprojecten en betekent een langere looptijd van dossiers. Door de aanhoudende tekorten kan dat voor problemen zorgen.”

Een ander jasje aan
“Na flink wat jaren bij verschillende gemeentes was de uitdaging er vanaf. Ik wilde meer afwisseling in projecten, nieuwe omgevingen en andere werkzaamheden. Minder vergaderen en overleggen en meer uitvoerend werk en focus op resultaten. Toen heb ik besloten om ‘een ander jasje aan te trekken’ en bij Lybrae aan de slag te gaan. En dat bevalt goed. Ik kan zelf kiezen aan welke projecten ik werk en zodra de doelstellingen behaald zijn ga ik weer verder met een nieuwe uitdaging.

De vrijheid en ruimte om uit te wijken naar andere projecten als ik daar aan toe ben geeft mij een prettig gevoel.

De relatie met Rutger, mijn contactpersoon binnen Lybrae is prettig. Als ik tegen dingen aanloop of vragen heb kan ik bij hem terecht en wordt er actie ondernomen. Ik heb het hier wel naar m’n zin.”

fred toezichthouder bouw
Kom je werken bij Lybrae? Dan helpen wij jou verder in je carrière.

Check onze vacatures of neem voor meer informatie contact op met ons! 

Lees verder

Algemeen
26 maart 2024

Maak kennis met duurzaamheidsadviseur Lars

Graag stellen we Lars Jansen aan je voor, een toegewijde young professional met waardevolle ervaring op het gebied van energietransitie bij de overheid....

Nextleaders
28 februari 2024

In gesprek met Bas Robberts, interim manager bij Lybrae NextLeaders

Bas Robberts is onlangs gestart met zijn eerste interim opdracht via Lybrae NextLeaders als Teammanager Watersystemen & Vastgoed bij Waterschap Limburg. Hoe dat bevalt? We spreken hem over zijn eerste...

Algemeen
27 februari 2024

Twee decennia Lybrae Nederland

We vieren een bijzondere mijlpaal bij Lybrae: Bas Bergmans, onze gewaardeerde collega en directielid, is al 2 decennia werkzaam bij ons. ...

guid ?> guid ?>