Het toenemende belang van Omgevingsmanagement

Van rioolbeheerder, directie UAV tot projectleider/teamleider. Met meer dan 25 jaar werkervaring kent Lybrae collega Eddy (52) de fijne kneepjes van het vak. Hij vertelt ons over zijn huidige werkzaamheden als toezichthouder, het toenemende belang van de omgeving en de opleiding Omgevingsmanagement die hij onlangs afrondde.

Categorie
Werken bij

Publicatie
1 juni 2022

We spreken Eddy (52) die ruim zeven jaar werkzaam is als civieltechnisch specialist bij Lybrae Arnhem. Civiele techniek is de rode draad door zijn carrière. Met meer dan 25 jaar werkervaring kent hij de kneepjes van het vak en heeft hij al verschillende functies vervult. Van rioolbeheerder, directie UAV tot projectleider/teamleider. Hij vertelt ons over zijn huidige werkzaamheden als toezichthouder, het toenemende belang van de omgeving en de opleiding Omgevingsmanagement die hij onlangs afrondde. Lijkt een soortgelijke functie jou ook wat? Kijk dan eens naar onze vacature ruimtelijke ontwikkeling!

Jouw rol als toezichthouder, kun je daar meer over vertellen?
“Als toezichthouder fungeer ik als schakel tussen uitvoering en omgeving en ben ik het eerste aanspreekpunt voor alle stakeholders wanneer er civieltechnische projecten uitgevoerd worden. Een aannemer kan bijvoorbeeld niet zomaar een weg afzetten, het asfalt openbreken en een nieuwe weg aanleggen. Daar gaan belangrijke stappen in de voorbereiding en tijdens de uitvoering aan vooraf. Dit geldt voor ieder project. Je staat in contact met zoveel verschillende soorten mensen, van de stratenmaker tot de directeur, waarin communicatie en afstemming een cruciaal onderdeel is.

Daarbij is het vanuit mijn rol van belang om zoals ik zelf vaker zeg:

“‘te zeggen wat je doet, en doen wat je zegt.”

Het toenemende belang van de omgeving
“Begrip en draagvlak zijn essentieel voor het slagen van een project. Je merkt door de jaren heen dat er steeds meer focus moet komen op het ‘managen’ van de omgeving voor, tijdens en na het uitvoeren van een project.  Bewoners willen bijvoorbeeld graag weten wat de plannen precies zijn en wensen betrokken te worden bij de planvorming. Het toenemende belang van de omgeving is daarmee van invloed op de mate waarin een project slaagt. Want een project is pas ‘goed’ uitgevoerd als alle werkzaamheden voltooid zijn, alle stakeholders ruim voor uitvoering over de juiste informatie beschikken en de omgeving na het project met een tevreden gevoel achterblijft. ”

Je hebt een opleiding ‘Omgevingsmanagement’ gevolgd, hoe is dat tot stand gekomen?
“Vanuit Lybrae word ik gestimuleerd om mezelf te blijven ontwikkelen. Jaarlijks wordt er een persoonlijk opleidingsbudget vrijgemaakt, gaan we om tafel en kijken we waar voor mij nieuwe ontwikkelmogelijkheden zijn. Ik zie mijn ontwikkeling als een continu proces, waarbij er altijd nieuwe dingen te leren zijn. Hoeveel ervaring je ook hebt.

Het toenemende belang van de omgeving, maar ook de komst van de nieuwe Omgevingswet spelen een belangrijke rol in mijn dagelijkse werk. Daarom heb ik besloten om in mijn ontwikkeling hier de focus op te leggen en aan de slag te gaan met een opleiding Omgevingsmanagement. ”

eddy omgevingsmanagement

Eddy bij de nieuwe spoortunnel in Hilversum. 

Kun je ons meer vertellen over de opleiding?
“De opleiding Omgevingsmanagement is erg praktijkgericht. Aan de hand van intervisies met omgevingsmanagers uit het werkveld zijn er verscheidene casussen behandeld. Er wordt ingezoomd op begrippen als conditionering, stakeholdermanagement, bouwcommunicatie, BLV(C) en burgerparticipatie.

Juist die praktijkgerichte aanpak waarbij je interactief aan de slag gaat en meer leert over bepaalde communicatie technieken maakt de opleiding van toegevoegde waarde voor me. Het heeft me weer nieuwe inzichten en betere handvaten gegeven om de projecten vanuit mijn rol als toezichthouder in goede banen te leiden.”

omgeving management opleiding
omgeving management opleiding

“Bovenstaande foto’s zijn gemaakt tijdens de laatste opleidingsdag. Je ziet hier de nieuwe spoortunnel in Hilversum.
Omgevingsmanager Clementine deelde als praktijkcasus hier alle hoogte- en dieptepunten van dit bijzondere project met ons.”

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
“Het lijkt me fijn om meer in het voortraject betrokken te zijn van projecten in de rol van projectleider of een nieuwe stap te maken naar omgevingsmanager. Daarbij is het hebben van meer beslissingsbevoegdheid en regelcapaciteit een welkome aangelegenheid. Ook een verdere verdieping in het onderdeel verkeerskunde waarbij je onderzoeken uitvoert en problemen oplost op het terrein van o.a. verkeersveiligheid, inrichting wegen en verkeersafwikkeling lijkt mij een mooie uitdaging. Kortom: nog genoeg ambities waar ik in de toekomst mee aan de slag ga!”

Kom je werken bij Lybrae? Dan helpen wij jou verder in je carrière.

Check onze vacatures of neem voor meer informatie contact op met ons! 

Lees verder

Ruimtelijke ontwikkeling
16 juli 2024

Maak kennis met RO adviseur Claudia

Graag stellen we Claudia aan je voor, een enthousiaste young professional met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

Ruimtelijke ontwikkeling
9 juli 2024

Maak kennis met RO adviseur Thomas

Graag stellen we Thomas aan je voor, een gedreven young professional met een focus op duurzaamheid en klimaatadaptie binnen het vakgebied van ruimtelijke ontwikkeling. ...

Algemeen
14 juni 2024

20 jarig jubileum Ton Peters

Bij Lybrae vieren we een bijzondere mijlpaal: Ton Peters, onze gewaardeerde en betrokken collega, is al 20 jaar bij ons werkzaam. Lees meer over hoe Ton de afgelopen 2 decennia ervaren heeft....

guid ?> guid ?>

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging