Van rechtenstudenten naar casemanagers bouw

Emma en Lejla zijn sinds mei ’22 werkzaam bij Lybrae. Dat ze als bouwkundige aan de slag zouden gaan hadden ze echter nooit kunnen bedenken toen ze een krabbel onder hun diploma zette. Maar spijt? Allesbehalve. We spreken de dames over hun eerste ervaring in hun nieuwe rol.

Categorie
Werken bij

Publicatie
15 september 2022

Dat ze als bouwkundige aan de slag zouden gaan hadden ze echter nooit kunnen bedenken toen ze een krabbel onder hun diploma zette. Maar spijt? Allesbehalve. ‘Ik doe elke dag nieuwe ervaringen op en leer ontzettend veel, daarbij vind ik het werk dat ik doe super waardevol en interessant’, vertelt Lejla. Tijd om Emma en Lejla wat vragen te stellen over de vliegende start van hun carrière.

Sollicitaties
Solliciteren met ‘alleen’ een diploma op zak bleek in de praktijk toch lastiger als vooraf gedacht. “Op veel plekken was minimaal 1 tot 2 jaar relevante werkervaring een harde eis.” zegt Emma. En laat dat nou juist lastig zijn voor een schoolverlater. Na verschillende sollicitaties kwam ze in contact met Lybrae. “Daar werd gekeken naar mijn potentie en ambities, in plaats van mijn ontbrekende werkervaring.” Na een aantal positieve gesprekken wist ze het zeker: “ik wil hier aan de slag en ga naast mijn werkzaamheden als adviseur bouw een traineeship volgen om mezelf verder te specialiseren binnen het vakgebied.”

Voor Lejla startte haar eerst echte baan vanuit een warm netwerk. Lybrae collega Muberra, en schoonzus van Lejla, vertelde haar over de werkzaamheden die zij als casemanager bouw uitvoert bij Lybrae. “Door de uitleg van Muberra werd ik getriggerd en dacht ik ‘nou dit klinkt interessant!’.” Juist de actualiteit en diversiteit van de werkzaamheden sprak haar aan. “Er zit zoveel meer achter ‘even’ een woning of bedrijfspand (ver)bouwen, waar ik vooraf helemaal geen weet van had. Ik leer iedere dag echt heel veel. Dingen die ik in mijn privéleven in kan zetten en dingen over mijzelf.” vertelt Lejla.

Time flies when you’re….
Inmiddels werken Lejla en Emma zo’n vijf maanden bij Lybrae. Vanaf de start werken ze al samen binnen de afdeling bouw van zusteronderneming Omgevingsdienst Nederland. Daar voeren ze projecten uit voor gemeente Goere-Overflakkee, gemeente Valkenswaard en gemeente Eindhoven op het gebied van bouwplantoetsing. Van het verlenen van vergunningen voor dakkappelen op woonhuizen tot nieuwe schuren en overkappingen bij een paardenhouderij. Emma: “Geen enkele vergunningaanvraag is hetzelfde, dat vind ik juist zo leuk aan mijn werk.”

lejla en emma

Dagelijks staan Lejla en Emma in contact met diverse mensen en adviseren en informeren ze hen over de meest uiteenlopende vraagstukken. Ook die contactmomenten zijn heel divers: “Soms moet ik mensen teleurstellen omdat een vergunningaanvraag bijvoorbeeld niet voldoet aan de gestelde eisen en daardoor niet verleend kan worden. De een reageert dan boos vanuit emotie, terwijl de ander er heel objectief naar kan kijken en meteen openstaat voor een andere oplossing. Daar leer ik zelf veel van. En juist die uitdaging om alle aanvragen tot een goed einde te brengen, geeft me veel voldoening.” vertelt Lejla.

Terug de schoolbanken in
Ondanks dat de theorieboeken nog niet lang geleden opgeruimd werden, kijken Lejla en Emma uit naar het traineeship bouw dat in oktober van start gaat. Lejla: “Het traineeship gaat bijdragen aan een stukje persoonlijke ontwikkeling en kennis.” Zo kunnen Lejla en Emma uiteindelijk zelfstandig zorgdragen voor de advisering aan collega’s en het bestuur op het gebied van vergunningen, toezichtstaken en de bijbehorende procedures.

Eigen inbreng
“We krijgen vanuit de organisatie veel vrijheid om onze werkzaamheden op te pakken zoals we dat zelf fijn vinden. We overleggen vaak samen met z’n tweetjes, maar vragen ook regelmatig om advies aan andere collega’s op kantoor binnen het vakgebied. Van junioren zoals ons tot senioren met veel ervaring. Die kijken graag even met ons mee en helpen ons verder als we om advies vragen. Maar ook andersom staan de collega’s die hier al wat langer rondlopen open voor onze feedback. We leren van elkaar.” zegt Emma.

Dus als iemand een vliegende start zoekt voor zijn carrière, dan moeten ze Lybrae bellen?
“Ja!” roepen beide dames in koor. Emma: “De begeleiding is goed vanuit onze teamleiders en de collega’s zijn behulpzaam. Het is gezellig op kantoor en er is ook zeker tijd voor een lolletje op de werkvloer.”

Lejla knikt instemmend en vult aan: “Vanaf de start is alles goed geregeld. Vragen worden snel opgepakt en ik heb het gevoel dat alles bespreekbaar is. Er is ruimte om te groeien en er wordt serieus geïnvesteerd in onze ontwikkeling. Ik kan wel voor ons beiden spreken als ik zeg dat we een leuke baan hebben op een toffe plek.”

Ben jij een schoolverlater en zoek jij ook een vliegende start van jouw carrière?
Wij helpen je graag verder.

Check onze vacatures of neem voor meer informatie contact op met ons! 

Lees verder

Algemeen
22 mei 2024

Even voorstellen: young professional Déjan

Graag stellen we Déjan Jurriëns aan je voor, een gemotiveerde young professional met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

Algemeen
8 mei 2024

Maak kennis met APV-vergunningverlener Marijke

Graag stellen we Marijke aan je voor, een toegewijde vergunningverlener met waardevolle ervaring op het gebied APV vergunningen....

Werken bij
30 april 2024

Lybrae Teamuitjes 2024

Van een gezellige borrel en een teamdiner tot een competitieve pubquiz, karting en het avontuurlijke Prison Island – we hebben genoten!...

guid ?> guid ?>

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging