In gesprek met Mark

Borgingsplannen opstellen, deskcontroles uitvoeren en stapsgewijs de kwaliteit van ontwerp en uitvoering bewaken. Lybrae adviseur Mark is vanuit zijn rol als adviseur Bouw actief betrokken bij de (pilot)projecten van onze samenwerkingspartner Woningborg voor de Wet Kwaliteitsborging (WKB). Mark: “De pilotprojecten geven ons de gelegenheid vertrouwd te raken met de toekomstige wetgeving. En dat is een belangrijke ontwikkeling voor een succesvolle implementatie”. Verder lezen? Check het interview hier.

Categorie
Werken bij

Publicatie
2 november 2021

We spreken Lybrae adviseur Mark die sinds mei 2021 op projectbasis voor onze zusteronderneming, Omgevingsdienst Nederland werkt als adviseur bouw. Mark zat in het verleden aan de tekentafel van een groot architectenkantoor en ruilde die carrière 7 jaar geleden in om een eigen onderneming te runnen met zijn partner. Nu, 7 jaar later is hij toch weer terug binnen het bouwkundige werkveld en is hij in de rol van adviseur Bouw aan de slag met pilotprojecten t.a.v. de Wet kwaliteitsborging (Wkb).

Werkzaamheden
Mark heeft vrij recent zijn terugkeer gemaakt naar de wereld van bouwkunde, maar fungeert inmiddels al als ‘vliegende keep’. Mark: “Als onderdeel van het team bouw ondersteun ik bij verschillende (pilot)projecten van onze samenwerkingspartner Woningborg en houd ik me bezig met de verschillende onderdelen die toebehoren tot kwaliteitsborging. De kwaliteitsborging voer ik niet zelfstandig uit, maar ik fungeer als een soort van vliegende keep tijdens het borgingsproces. Concreet houdt dit in dat ik het borgingsplan opstel, de deskcontroles uitvoer en tijdens deze procedure stapsgewijs de kwaliteit van ontwerp en uitvoering bewaak, zodat het eindresultaat aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. Het resultaat rapporteer ik als advies aan onze partner Woningborg.”

WhatsApp Image 2021-11-01 at 14.56.55 (1)

Lybrae adviseur Mark.

Kun je ons meer vertellen over de Wet Kwaliteitsborging?
“De wet kwaliteitsborging moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van bouwwerken verbeterd wordt en de positie van de opdrachtgever wordt versterkt. De wet zal bij inwerkingtreding alleen gelden voor bouwwerken vallend onder Gevolgklasse 1. Dit zijn bouwwerken die als weinig risicovol worden gezien, zoals grondgebonden eengezinswoningen, kleine bedrijfshallen en eenvoudige verbouwingen.”

Deze nieuwe werkwijze heeft daarmee drie doelen:

  • Een verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit
  • Een verbeterde positie van de consument door de zekerheid van een certificaat
  • Het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering

Kortom; het uiteindelijke doel van de Wkb is dat de consument minder last krijgt van gebreken en constructiefouten bij nieuwe gebouwen. Zo kunnen we in samenwerking met private kwaliteitsborgers ervoor zorgen dat de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht worden verbeterd.”

Hoe verlopen de pilotprojecten?
“De uitvoering van pilotprojecten is waardevol omdat alle betrokken partijen van elkaar kunnen leren. Het ene project gaat vlot en soepel en het andere project vergt wat meer begeleiding, communicatie en bijsturing. Van de eerste toets en het stapsgewijs binnenhalen en controleren van de bijbehorende documenten tot aan het uitzetten van de constructieve toets om te zorgen dat alles aan het bouwbesluit voldoet. Na het goedkeuren van de bouwkundige en de constructieve toets gaan we vervolgens een borgingsplan opstellen. Vervolgens vindt de ‘kick off’ plaats en gaan we (digitaal) om tafel met de aannemer en bouwinspecteur om alle zaken af te stemmen.

Zo krijgen wij, en alle andere betrokkenen de werkprocessen goed op orde voor de daadwerkelijke inwerkingtreding. De pilotprojecten geven ons de gelegenheid vertrouwd te raken met de toekomstige wetgeving.”

Hoe verwacht je dat de implementatie gaat verlopen?
“Er is veel interesse en belangstelling in de pilotprojecten. Aannemers en andere betrokkenen willen graag weten hoe het in zijn werk gaat, wat er van hen verwacht wordt en hoe we tot een goed eindresultaat komen. Lang niet iedereen is er proactief mee aan de slag maar naar mijn idee wordt de interesse wel steeds groter. En dat is een belangrijke ontwikkeling voor een succesvolle implementatie.”

Ben jij klaar voor de komst van de Wet Kwaliteitsborging? Wij bieden maatwerk opleidingen om jou klaar te stomen voor de inwerkingtreding van de Wkb.

Voor meer info neem je contact op met Monique ten Thije via 06 131 808 22 of opleidingen@omgevingsdienstnederland.nl

Lees verder

Algemeen
16 april 2024

Even voorstellen: onze young professional Wessel

Graag stellen we Wessel Hendrikx aan je voor, een enthousiaste young professional met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

Bouwen
9 april 2024

Een traineeship Bouw, hoe gaat dat in de praktijk?

We spreken Bo Gielen (21) uit Oudenbosch. In 2023 studeerde ze af als Bouwkundige aan Avans Hogeschool te Tilburg. Nu werkt ze als trainee Bouwkunde bij Lybrae. "Mijn doel is om middels het traineeshi...

Algemeen
26 maart 2024

Maak kennis met duurzaamheidsadviseur Lars

Graag stellen we Lars Jansen aan je voor, een toegewijde young professional met waardevolle ervaring op het gebied van energietransitie bij de overheid....

guid ?> guid ?>