Energiebesparing en verduurzaming voor Gemeente Leudal

Lybrae adviseur Hans van Bussel zet zich sinds mei 2022 als projectleider energiebesparing in voor gemeente Leudal en helpt inwoners met advies én concrete maatregelen om het energieverbruik te verminderen.

Categorie
Milieu en duurzaamheid

Publicatie
2 februari 2023

Centraal in Midden-Limburg, tussen de twee centrumsteden Roermond en Weert in, maar ook gelegen tussen de Peel en de Maas én grenzend aan België, ligt de grote plattelandsgemeente Leudal. Leudal heeft ongeveer 36.000 inwoners en is met een oppervlakte van circa 165 km² één van de grootste gemeenten van Limburg.

Lybrae adviseur Hans van Bussel zet zich sinds mei 2022 als projectleider energiebesparing in voor gemeente Leudal en helpt inwoners met advies én concrete maatregelen om het energieverbruik te verminderen. Daarvoor is in samenwerking met het MensOntwikkelBedrijf (MOB) en Leudal Energie de ‘Energiebespaar Brigade’ opgericht die op aanvraag naar inwoners thuis komt en aan de slag gaat.

Een landelijk initiatief in een nieuw jasje
“De Energiebespaar Brigade is landelijk ook wel bekend als de ‘Klusbus’. Hiermee helpen we gezinnen die in de problemen komen door de stijgende energieprijzen en in aanmerking komen voor energietoeslag. Woningen binnen de gemeente worden gratis met kleine aanpassingen energiezuiniger gemaakt. Denk aan het aanbrengen van radiatorfolie, het plaatsen van LED-lampen, deurdrangers, tochtstrips en dergelijke. Hiermee bespaart een huishouden direct op  energieverbruik. Zowel het advies, de werkzaamheden die verricht worden als de materialen die gebruikt worden zijn gratis. Daarbij kopen we de materialen in bij lokale ondernemers zoals de Hubo Bouwmarkten in de regio.”

klusbus gemeente leudal

Samen stappen zetten
“In Leudal gaat het om zeker 1100 huishoudens die in aanmerking komen voor de Energiebespaar Brigade. Het doel is dan ook om bij al deze huishoudens zo snel mogelijk maatregelen te nemen en daarmee de energierekening te verlagen. De inwoners op een andere manier helpen is helaas onmogelijk. Zo mogen we als gemeente de woningen van bijvoorbeeld woningcorporaties niet isoleren. Daarbij is de steun die we vanuit de overheid hebben ontvangen lang niet genoeg. Toch kunnen we op deze laagdrempelige wijze helpen waarbij de huishoudens het comfort en de energiebesparing direct merken.”

Duurzaamheid en energiebesparing
“Vanuit mijn rol als projectleider sta ik veel in contact met de burgers maar ook met de mensen die (letterlijk) aan het stuur van de Klusbus zitten. Ik coördineer de aanvragen, begeleid het klusteam en adviseer inwoners. Enerzijds adviseren we hen over de stappen die ze zelf kunnen zetten, maar ook de besparingen die wij kunnen maken voor ze.

Voor gemeente Leudal zetten we voor de Klusbus mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt in onder begeleiding van een MOB collega. Zo zorgen we ervoor dat deze mensen meer kennis, ervaring en vaardigheden opdoen, zodat ze (weer) arbeidsfit worden. Mensen helpen heeft me altijd nauw aan het hart gelegen. Toen ik van Lybrae de kans kreeg om dit project op te starten voor gemeente Leudal heb ik daar meteen ja op gezegd.”

Plannen voor de toekomst
“De komende jaren hoop ik met dit soort duurzame initiatieven een nog grotere doelgroep te kunnen helpen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als we ook de mensen tot 150% van het minimum inkomen kunnen helpen die nu ‘tussen wal en schip vallen’. Of de mogelijkheid om verenigingen te kunnen helpen met verduurzamen en grotere ingrepen kunnen faciliteren zoals spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Kortom, er zijn nog genoeg mogelijkheden en plannen voor de toekomst.”

Lees verder

Algemeen
14 juni 2024

20 jarig jubileum Ton Peters

Bij Lybrae vieren we een bijzondere mijlpaal: Ton Peters, onze gewaardeerde en betrokken collega, is al 20 jaar bij ons werkzaam. Lees meer over hoe Ton de afgelopen 2 decennia ervaren heeft....

Algemeen
4 juni 2024

Werken als civiel expert bij Lybrae

"Binnen gemeente Simpelveld ligt de focus voornamelijk op het verduurzamen van onze leefomgeving om deze klimaatbestendig te maken. Water is daarin een centraal en belangrijk thema. We hebben in de af...

Algemeen
22 mei 2024

Even voorstellen: young professional Déjan

Graag stellen we Déjan Jurriëns aan je voor, een gemotiveerde young professional met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

guid ?> guid ?>

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging