De veranderingen in het werkveld van stedenbouwkundigen

We spreken Jeroen - werkzaam als stedenbouwkundige bij Lybrae - over zijn projecten, de veranderingen in de markt en de invloed van de nieuwe omgevingswet op zijn vakgebied. Ruim een jaar geleden ging Jeroen aan de slag met een opdracht voor Gemeente ’s-Hertogenbosch in de rol van stedenbouwkundige. Voor deze opdracht is hij bezig met verschillende grote en kleinere projecten.

Categorie
Werken bij

Publicatie
28 april 2021

We spreken Jeroen – werkzaam als stedenbouwkundige bij Lybrae – over zijn projecten, de veranderingen in de markt en de invloed
van de nieuwe omgevingswet op zijn vakgebied. Ruim een jaar geleden ging Jeroen aan de slag met een opdracht voor Gemeente
’s-Hertogenbosch in de rol van stedenbouwkundige. Voor deze opdracht is hij bezig met verschillende grote en kleinere projecten. Wil jij ook werken binnen deze omgeving? Bekijk dan snel onze vacature stedenbouwkundige!

Een Integraal werkveld in de bouw
“Stedenbouw, een kleine wereld waarin veel gebeurt en nog te gebeuren staat. Na het afronden van mijn studie stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven ben ik aan de slag gegaan bij een ingenieursbureau. Bij Lybrae bleken er mogelijkheden te zijn als stedenbouwkundige en kon ik direct aan de slag met een opdracht voor Gemeente ’s-Hertogenbosch. Daar voer ik inmiddels een jaar met plezier mijn werkzaamheden uit, waar ik zowel bij grote en kleinere projecten betrokken ben.“

De belangrijkste taken
“Één van de grootste projecten waar ik momenteel betrokken bij ben is “De Groote Wielen” in Den Bosch. Daar zijn we bezig met de uitwerking van het laatste ‘kwadrant’ – de realisatie van een buurt met zo’n tweeduizend woningen. Samen met een senior stedenbouwkundige zijn we aan de slag om de wijk op een flexibele manier vorm te geven. We zijn hierin steeds zoekende naar passende bouwmassa, bouwhoogtes, woningtypes en een gewenst straatbeeld. Dit zijn hele afwisselende onderzoeksvragen die allemaal tezamen moeten leiden tot het realiseren van een prettige buurt.

De kleinere projecten bestaan voornamelijk uit advisering op bouwplannen. Hier heb ik een adviserende rol en voer ik de overleggen met de architect. Zo komen we op voor de belangen van alle partijen. Waar een initiatiefnemer vaker gefocust is op het snel realiseren van een project, behartigen wij de belangen van partijen als de omwonenden, de gemeente en mogelijke bewoners.”

“Een dagdagelijkse werkdag is voor mij heel wisselend. Ondanks dat je een schakel bent die met veel verschillende partijen in contact staat, heb ik de vrijheid en ruimte om zelf mijn tijd in te delen voor de verschillende projecten en werkzaamheden.”

De Groote WIelen

De Groote Wielen – Den Bosch

Tien jaar is gelijk aan vijf minuten
“De Groote Wielen is een omvangrijk project dat van oorsprong gestart is halverwege jaren ’90. Inmiddels is driekwart van dit project voltooid en is een groot deel nog in aanbouw.  De ontwikkelingen voor het laatste kwadrant zijn enkele jaren geleden opgestart. De verwachtingen zijn dat de woningen in 2024-2025 opgeleverd gaan worden. Je kunt dus wel stellen dat een looptijd van tien jaar voor een project in ons werkveld erg relatief is. Een oud docent van mij zei ooit eens: “in ons vak is tien jaar, gelijk aan vijf minuten in het ‘echte’ leven.””

Druk op de markt
Bouwen is kostbaar, besluitvorming en voorbereiding kosten veel tijd. Neem daarbij het vastlopen van de woningmarkt in 2010 en de woningnood in onze huidige samenleving. Dat zorgt voor meer druk op projecten als nieuwbouwwoningen. “Vanuit mijn rol belangrijk om hier gehoor aan te geven, maar ook te zorgen dat het voor iedereen een fijne woonomgeving blijft. Waar ligt het optimum om een prettige buurt te houden maar ook voldoende woningen te bouwen? De gemeente heeft daarin ook een Woonvisie, waarin is opgenomen dat we tienduizend woningen bouwen in tien jaar tijd.”

Meewerken aan de stad van de toekomst
“Plannen tot werkelijkheid zien worden, meewerken aan de stad van de toekomst. Dat is voor mij persoonlijk dé toegevoegde waarde van mijn werk. We hebben nu bijvoorbeeld bepaalde plannen gemaakt, die er waarschijnlijk over enkele jaren in de praktijk zullen zijn. Dat is natuurlijk heel gaaf om te zien.”

Invloeden Omgevingswet
“Met de komst van de nieuwe omgevingswet gaan we anders werken. De tijd dat we voor de gemeente hele wijken uittekende tot op de stoeptegel nauwkeurig, die zijn veranderd. De bal komt nu veel meer te liggen bij de ontwikkelaars én de toekomstige bewoners. Er heeft in dat opzicht een sterke verschuiving plaatsgevonden richting het sociale aspect. Zo gaan we meer samen in overleg om tot een goed plan komen. Daarin is de rol van de stedenbouwkundige drastisch veranderd ten opzichte van 30 jaar geleden, toen vooral het technische en verkeerskundige aspect de hoofdrol speelde.”

Aan de slag als stedenbouwkundige?

Bekijk onze vacatures!

Lees verder

Algemeen
16 april 2024

Even voorstellen: onze young professional Wessel

Graag stellen we Wessel Hendrikx aan je voor, een enthousiaste young professional met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

Bouwen
9 april 2024

Een traineeship Bouw, hoe gaat dat in de praktijk?

We spreken Bo Gielen (21) uit Oudenbosch. In 2023 studeerde ze af als Bouwkundige aan Avans Hogeschool te Tilburg. Nu werkt ze als trainee Bouwkunde bij Lybrae. "Mijn doel is om middels het traineeshi...

Algemeen
26 maart 2024

Maak kennis met duurzaamheidsadviseur Lars

Graag stellen we Lars Jansen aan je voor, een toegewijde young professional met waardevolle ervaring op het gebied van energietransitie bij de overheid....

guid ?> guid ?>