Het belang van een circulaire samenleving

Onze adviseur Stefan is sinds april ’22 als aan de slag gegaan met een project voor gemeente Voerendaal als projectleider duurzaamheid. Daar is hij aan de slag met onderwerpen als warmtetransitie, circulariteit en houdt hij zich bezig met omgevingsontwikkelingen. Hoe dat er in de praktijk uitziet? En hoe dat tot nu toe bevalt? Met deze inside information kom je daar meer over te weten.

Categorie
Werken bij

Gepubliceerd op
6 september 2022

Een circulaire samenleving is niet alleen goed voor het milieu, maar is ook de sleutel tot de aanpak van andere mondiale problemen. We checken in bij Stefan (29) die inmiddels zo’n zes maanden werkzaam is bij Lybrae Maastricht. Hij startte in april met zijn eerste project voor Gemeente Voerendaal als projectleider duurzaamheid waar hij zich verdiept in onderwerpen als warmtetransitie, circulariteit en omgevingsontwikkelingen. Stefan vertelt:

Waar komt jouw fascinatie voor het klimaat vandaan?
“De film ‘An Inconvenient Truth’, over klimaatverandering, die ik tijdens mijn middelbare schooltijdperk heb gezien, heeft de basis gelegd voor de opleiding Milieukunde aan de Has Hogeschool in Den Bosch. Een milieutechnische opleiding met een focus op onderwerpen als rioolzuiveringsinstallaties, hydrologie, bodemsaneringen etc. Dat zijn interessante zaken, maar deze stonden te ver van het onderwerp wat écht belangrijk is voor mij. Want, hoe gaan we nu klimaatverandering tegen en hoe richten we onze maatschappij anders in? Die onderwerpen kwamen breed aan bod in mijn vervolgstudie ‘Sustainability Science & Policy aan de Universiteit van Maastricht en vormden de basis van mijn carrière.”

Heb jij ook een fascinatie voor het klimaat? Kijk eens naar onze vacature voor adviseur bodem!

Transitievisie warmte, circulair bouwen en een duurzaamheidsfestival, vertel!
“Warmtetransitie is een van de onderwerpen waar ik mee bezig ben vanuit mijn project voor gemeente Voerendaal. Als projectleider duurzaamheid schrijf ik mee aan beleidsstukken en ga ik het gesprek met vele belanghebbenden aan. Want, hoe gaan we als gebouwde omgeving met 8 miljoen woningen en 1.5 miljoen utiliteitsgebouwen in Nederland van het aardgas af? Daar zullen we samen de schouders onder moeten steken. We zoeken naar alternatieven om woningen te verwarmen, zodat we vanuit de bestuurlijke samenwerking met Stadsregio Parkstad vóór 2030 bepaalde gebieden/woningen gasloos kunnen maken.

circulaire samenleving

“Nederland heeft het doel om in 2050 een klimaatneutrale samenleving te zijn. Daar is circulair bouwen ook een kritisch speerpunt in. Zorgen dat met circulaire materialen gebouwd wordt, zo weinig mogelijk grondstoffen gebruikt worden en een gebouw weer uit elkaar gehaald kan worden voor een nieuw doel.”

Daarnaast ben ik bezig met het organiseren van de tweede editie van het Duurzaamheidsfestival. Lokale ondernemers, stichtingen en andere organisaties spreken tijdens dit event over actuele thema’s als circulaire producten, voedsel, duurzame mobiliteit en het verduurzamen van de eigen woning. Zo proberen we nog meer bewustwording te realiseren en maken we de term ‘duurzaamheid’ (waar je mee doodgegooid wordt) tastbaar en toepasbaar voor iedereen. Afgelopen editie viel goed in de smaak, dus als je 15 oktober nog geen plannen hebt, nodig ik je van harte uit om een kijkje te komen nemen tijdens de tweede editie van het Duurzaamheidsfestival in Voerendaal!”

Wat is jouw visie op de huidige situatie?
“Als we zo doorgaan als samenleving, dan gaan we het beperken van de opwarming tot maximaal 2 graden niet meer halen, wat als kritische doel gesteld is. Onze planeet wordt minder leefbaar en we moeten een compleet andere koers gaan varen. Het bewustzijn daarvan, wetende wat de problematiek is, motiveert mij ontzettend om hier werk van te maken.

Maar de knop moet om bij ons allemaal. Mensen moeten weten wat het maken van duurzamere keuzes hen kan opleveren. De oorlog in Rusland laat de energieprijzen ontzettend omhoog schieten en maakt ons bewust van de afhankelijkheid van Russsisch gas. Dat heeft impact op een samenleving en gaat veel verder dan enkel de stijging van vaste lasten. Dit is voor veel mensen al een eyeopener geweest om hun woningen te gaan verduurzamen.”

duurzaam voerendaal

Jouw ontmoeting met Lybrae
“Ik had begin dit jaar op LinkedIn een berichtje geplaatst waarin ik aangaf op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Zo kwam ik in contact met Emanuela, commercieel medewerker van Lybrae Maastricht. We maakten een afspraak om kennis te maken en het klikte meteen. Bij Lybrae gingen ze vervolgens op zoek naar een project wat aansloot bij mijn wensen en één maand later was alles geregeld. Dat typeert de cultuur binnen Lybrae wel, ze schakelen snel en stellen de behoeftes van hun adviseurs voorop.

Paul, mijn accountmanager en aanspreekpunt vanuit Lybrae, en ik kunnen goed met elkaar overweg. Het contact is collegiaal en informeel. Paul en de andere collega’s binnen Lybrae geven me het gevoel dat er heel veel mogelijk is, qua projecten maar ook qua persoonlijke ontwikkeling. Dat transparante en meewerkende karakter waardeer ik heel erg.”

Wat is kenmerkend voor gemeente Voerendaal?
“Het is een relatief kleine gemeente met zo’n 80 medewerkers. Dat betekent dat ik naast het schrijven van beleid ook daadwerkelijk met de uitvoering aan de slag kan. Dat maakt het werk tastbaar en resultaatgericht. Daarnaast is de cultuur binnen gemeente Voerendaal informeel en zijn de lijnen kort, waardoor je snel kunt schakelen. Dat zocht ik en heb ik dankzij Lybrae ook gevonden in dit project.”

Kom je werken bij Lybrae? Dan helpen wij jou verder in je carrière.

Check onze vacatures of neem voor meer informatie contact op met ons! 

Lees verder

Algemeen
4 september 2023

Toekomstbestendige oplossingen voor overheden

In het huidige dynamische tijdperk worden organisaties binnen het fysieke domein geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Veranderende gemeentelijke rollen, nieuwe regelgeving en dringende kwesti...

Werken bij
9 augustus 2023

Nieuwe video lancering: In gespek met Lybrae trainees

Maak kennis met een aantal Lybrae trainees terwijl we ze verscheidene vragen stellen over serieuze zaken als carrièrekeuzes maar ook over de snackkar tijdens de opleiding ;)...

Algemeen
21 juli 2023

Navigeren door de politieke zomerstorm: Verantwoordelijkheid en eigenaarschap in een onzekere tijd

Net zoals de zomerse temperaturen de afgelopen weken al flink hebben gepiekt, heeft nu ook de discussie rondom het asielbeleid geleid tot een kookpunt in de politiek. Met als gevolg de val van Rutte I...

guid ?> guid ?>