Ontwikkelingen nieuwe Wet kwaliteitsborging

Op 1 januari 2023 is de beoogde inwerkingtreding van de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. We nemen je mee in de ontwikkelingen binnen onze organisatie.

Categorie
Bouwen

Publicatie
7 juli 2022

Meer toezicht in de bouw via de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)
Op 1 januari 2023 treedt naar verwachting de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Met de ingang van de nieuwe Wet kwaliteitsborging komt een groot deel van het werk op het gebied van de kwalitatieve toetsing van bouwwerken en toezicht op de regelgeving in de private markt terecht. Met het oog op de toekomstige inwerkingtreding zijn Lybrae en Omgevingsdienst Nederland een strategisch partnerschap aangegaan met Woningborg Toetsing en Toezicht (WTT).

WTT levert een meerwaarde als de kwaliteitsborger vanuit de praktijk, werkend met het door Woningborg ontwikkelde WKI instrument. Lybrae fungeert als specialist voor het borgen van kennis en capaciteit. Omgevingsdienst Nederland (ODN) voorziet in aanvullende capaciteit met haar flexibele schil en ontwikkelt en organiseert opleidingsinterventies. Daarmee dragen we gezamenlijk bij aan de maatschappelijke uitdaging op het gebied van de woningnood in Nederland.

De Wkb in de praktijk
Momenteel vinden er in samenwerking met WTT pilotprojecten plaats ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Met deze pilotprojecten worden kleinere bedrijfspanden en eengezinswoningen (gevolgklasse 1) getoetst conform de nieuwe regelgeving. Om de kwalitatieve toetsing en toezicht op bouwwerken te bewerkstelligen, wordt gewerkt met het door Woningborg ontwikkelde instrument voor kwaliteitsborging: de WKI. Met het Woningborg Kwaliteitsborging Instrument hebben aannemers voortdurend zicht op eventuele risico’s binnen een project. Hierdoor wordt de bouwkwaliteit beter geborgd, ontstaan minder bouwfouten en zullen de daarmee gepaarde faalkosten verminderen.

Daarnaast leidt de wet tot een grotere aansprakelijkheid van aannemers bij verborgen gebreken.  Aannemers hebben een informatieplicht ten aanzien van de wijze waarop gebreken en afbouw verzekerd zijn. Zo voldoen de bouwwerken aan de kwaliteitscriteria van ”Goed en Deugdelijk Werk” en krijgt de consument een sterkere positie.

Wet kwaliteitsborging

”Anticiperend op de nieuwe wet en de daarbij behorende werkzaamheden ligt de focus momenteel op de groei van onze afdeling met o.a. bouwplantoetsers, bouwkundig inspecteurs en toetsend bouwkundig constructeurs. Een uitdaging die we met beide handen aangrijpen. ” – Maarten Blokland, Commercieel Manager bij Lybrae.

Bouw jij met ons mee?
Het is duidelijk dat de komst van de Wet kwaliteitsborging voor grote veranderingen gaat zorgen. Een mooie ontwikkeling waar onze bouwkundige professionals zich graag in vastbijten. Bouw jij mee aan de toekomst van Nederland? Bij Lybrae krijg je het beste van publieke en private sector! Naast projecten voor de private markt bieden we ook uitdagende projecten bij gemeenten of kun je aan de slag via ons eigen adviesbureau. Zo bieden we jou afwisseling en stellen we jouw loopbaanwensen centraal. Wil je liever werken als specialist voor de Wet kwaliteitsborging? Kijk dan eens hier voor meer informatie!

Bouw jij met ons mee? Dan helpen wij jou verder in je carrière.

 Neem voor meer informatie op met Maarten Blokland via 06-28277106 of m.blokland@lybrae.nl of solliciteer direct.

Lees verder

Algemeen
2 januari 2024

Het taakveld van een verkeerskundige

Spin in het web – omgevingsmanager, data analist en mobiliteitsdeskundige: Lybrae adviseur Paul van Lier is het als senior verkeerskundige allemaal. Met meer dan 30 jaar werkervaring binnen het vak,...

Algemeen
21 december 2023

Het is zover – we zijn live!

Met trots lanceren wij nu ook online onze nieuwste entiteit binnen de Lybrae Nederland groep: Lybrae NextLeaders. Bekijk de websitepagina hier....

Algemeen
16 oktober 2023

Een nieuwe stap in onze groei: Lybrae NextLeaders!

Met trots lanceren wij per 1 januari 2024 onze nieuwste entiteit binnen de Lybrae Nederland groep: Lybrae NextLeaders. Bij Lybrae NextLeaders vindt u het topsegment van interim managers binnen het fys...

guid ?> guid ?>