Navigeren door de politieke zomerstorm: Verantwoordelijkheid en eigenaarschap in een onzekere tijd

Net zoals de zomerse temperaturen de afgelopen weken al flink hebben gepiekt, heeft nu ook de discussie rondom het asielbeleid geleid tot een kookpunt in de politiek. Met als gevolg de val van Rutte IV. Naast het einde van het tijdperk Rutte, heeft de val van het kabinet onvermijdelijk gevolgen voor het beleid van de BV Nederland.

Categorie
Algemeen

Publicatie
21 juli 2023

Net zoals de zomerse temperaturen de afgelopen weken al flink hebben gepiekt, heeft nu ook de discussie rondom het asielbeleid geleid tot een kookpunt in de politiek. Met als gevolg de val van Rutte IV. Naast het einde van het tijdperk Rutte, heeft de val van het kabinet onvermijdelijk gevolgen voor het beleid van de BV Nederland. Het demissionaire kabinet handelt namelijk enkel lopende zaken af. Omstreden, complexe en/of gevoelige onderwerpen worden overgelaten aan het volgende kabinet.

En laten dit dan net een aantal onderwerpen zijn waar onze opdrachtgevers – en wij als organisatie – dagelijks mee bezig zijn. De uitdagingen zijn enorm. Denk onder andere aan de woningbouwopgave, de energietransitie, de bereikbaarheid in en tussen steden, het stikstofdossier en de daarmee samenhangende landbouwvraagstukken. Al met al een hele diversiteit aan complexe opgaven.

Maar, ook in tijden van ‘onzekerheid’ en ‘chaos’ is het cruciaal om een duidelijke koers te varen. En niet hulpeloos – dit geldt zowel voor de politiek, als voor organisaties en individuen – langs de zijlijn kritiek te uiten en/of af te wachten, maar eigenaarschap te tonen en verantwoordelijkheid te nemen.

Als organisatie hebben wij deze competenties hoog in het vaandel staan. Ze zijn verweven in de uitwerking van onze kernwaarden. We moedigen bijpassend gedrag aan en creëren een ondersteunende cultuur die onze medewerkers stimuleert en inspireert. We spreken met onze medewerkers af om verantwoordelijkheid te nemen voor de uitvoering van hun taken en activiteiten die horen bij hun rol en opdracht. Deze verantwoordelijkheid gaat verder dan hetgeen wat wel of niet beschreven staat in hun taakomschrijving. Daarvoor in de plaats krijgen zij de ruimte, autonomie, de begeleiding en faciliteiten om zichzelf te ontwikkelen en de werkzaamheden zo te organiseren dat ze hun doelen en resultaten behalen. Dit vraagt om duidelijkheid en een open (leer)houding in onze organisatie. Zo leren we van en met elkaar en voegen wij waarde toe voor onze collega’s, voor onze organisatie en voor onze opdrachtgevers.

Politiek

                                                  Wouter Arkesteijn

Als geen ander kennen we de dynamiek en de opgaven binnen het fysieke domein. Onze dagelijkse werkzaamheden strekken zich uit over meer dan 200 opdrachtgevers door heel Nederland. Op alle niveaus zetten onze specialisten zich in voor projecten bij gemeenten en omgevingsdiensten in Nederland. Of het nu gaat om een impactvolle management- en/of veranderopdracht, het inzetten van een specialist voor een specifieke opdracht, het uitbesteden van vergunningverlening of het opleiden van toezichthouders; onze collega’s bieden toegevoegde waarde voor uw organisatie. Samen met u werken we aan praktische en duurzame oplossingen voor de opgaven in onze huidige samenleving.

Wij wensen de politiek deze zomer veel wijsheid, eigenaarschap en verantwoordelijkheid toe.

Fijne zomer.

 

Wouter Arkesteijn
Directeur algemene zaken Lybrae Nederland.

Lees verder

Ontwikkelingen in de markt
20 juni 2024

Vertrouwen in continuïteit: Gemeente Nijmegen verlengt samenwerking met Lybrae voor verduurzaming stad

De afgelopen twee jaar hebben we samen met partner Syntraal gewerkt aan projecten die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Nijmegen. Onze succesvolle samenwerking heeft geleid tot de verle...

Algemeen
14 juni 2024

20 jarig jubileum Ton Peters

Bij Lybrae vieren we een bijzondere mijlpaal: Ton Peters, onze gewaardeerde en betrokken collega, is al 20 jaar bij ons werkzaam. Lees meer over hoe Ton de afgelopen 2 decennia ervaren heeft....

Algemeen
4 juni 2024

Werken als civiel expert bij Lybrae

"Binnen gemeente Simpelveld ligt de focus voornamelijk op het verduurzamen van onze leefomgeving om deze klimaatbestendig te maken. Water is daarin een centraal en belangrijk thema. We hebben in de af...

guid ?> guid ?>

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging