Het elektriciteitsnet: Uitdagingen en belemmeringen
Ons huidige elektriciteitsnet is ontworpen voor de bestaande vraag, maar met de overstap naar duurzame energiebronnen en het afbouwen van aardgasgebruik, stijgt de vraag naar elektriciteit aanzienlijk. Bovendien gebruiken we niet de hele dag door evenveel stroom. De piekmomenten liggen vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds, wanneer iedereen thuis is. Overdag gebruiken huishoudens minder stroom, terwijl bedrijven juist meer elektriciteit verbruiken.
Met stroom uit kolencentrales is de toevoer naar het net eenvoudig te reguleren: de productie kan direct worden aangepast aan de vraag. Maar bij wind- en zonne-energie is dit een stuk lastiger. Wind en zon zijn namelijk niet altijd voorspelbaar, en de toevoer varieert sterk gedurende het jaar. Bovendien is de capaciteit van het elektriciteitsnet niet overal gelijk; stedelijke gebieden hebben van oudsher een zwaardere infrastructuur dan het buitengebied, waar de vraag traditioneel lager was.
De uitdaging is om ons net zo in te richten dat het zelfs tijdens piekmomenten blijft functioneren. Dit betekent dat het net berekend moet zijn op het zwaarste piekmoment, ook al komt dit misschien maar één keer per jaar voor. Zowel aan de invoerkant als aan de uitvoerkant moeten aanpassingen worden gemaakt om deze pieken te kunnen opvangen. Klinkt eenvoudig, maar zo simpel zijn de uitwerkingen helaas niet.