Werken als civiel expert bij Lybrae

"Binnen gemeente Simpelveld ligt de focus voornamelijk op het verduurzamen van onze leefomgeving om deze klimaatbestendig te maken. Water is daarin een centraal en belangrijk thema. We hebben in de afgelopen jaren meerdere malen te maken gehad met wateroverlast en de watersnood in o.a. Limburg in de zomer van 2021 door de hevige regenval staat nog vers in het geheugen van de bewoners in de gemeente Simpelveld. Dat betekent dat er voor dit jaar en de komende jaren ingrijpende projecten zijn gepland waaraan hard gewerkt wordt."

Robin Deuss

Robin Deuss

Categorie
Algemeen

Publicatie
4 juni 2024

Vanaf het moment dat Pascal kennismaakte met het vakgebied van civiele techniek, was hij direct verkocht. Pascal vertelt: “Na een stage bij de overheid besloot ik te blijven en mijn fascinatie voor het vakgebied vormde de basis van mijn 25-jarige loopbaan als projectleider civiele techniek bij de gemeente Heerlen. Hier werkte ik aan civiele projecten in de breedste zin van het woord. Van revitaliseringen van bedrijventerreinen, herstructureringen van wegen en woonwijken en reconstructies van rioolnetwerken. Met als belangrijkste uitgangspunt; veiligheid en leefbaarheid.

Op een dag, terwijl ik dezelfde straat voor de tweede keer openbrak, besefte ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Nu werk ik bij Lybrae op projectbasis voor verschillende gemeenten, waarbij ik mijn passie voor watermanagement kan inzetten en delen.” Hoe dat bevalt? Pascal vertelt ons over zijn ervaringen.

Kun je ons meer vertellen over je huidige projectopdracht voor gemeente Simpelveld?
“Ik werk nu iets meer dan een jaar aan een projectopdracht voor de gemeente Simpelveld, een relatief kleine en gezellige gemeente in Limburg waarbij de ambtenaren nog dicht bij de bewoners van de gemeente staan. Vooral op het gebied van wateroverlast is de ambitie erg hoog.

Aanvankelijk leek mijn opdracht binnen de gemeente inzichtelijk. Echter, toen ik begon met de uitvoering van de projecten conform de opdracht, bleek dat er nog zoveel meer te doen was en er zoveel verbetermogelijkheden zijn dat ik me afvraag of ik ooit nog vertrek! Hoewel ik het hier echt naar mijn zin heb, vind ik het ook fijn om van tijd tot tijd van opdrachtgever te wisselen. Dat is ook de reden dat ik de overstap gemaakt heb naar Lybrae. Ik leer weer nieuwe dingen, kan ik met een andere bril kijken naar zaken en geniet van de flexibele manier van werken.”

Hoe zien deze projecten eruit?
“Binnen gemeente Simpelveld ligt de focus voornamelijk op het verduurzamen van onze leefomgeving om deze klimaatbestendig te maken. Water is daarin een centraal en belangrijk thema. We hebben in de afgelopen jaren meerdere malen te maken gehad met wateroverlast en de watersnood in o.a. Limburg in de zomer van 2021 door de hevige regenval staat nog vers in het geheugen van de bewoners in de gemeente Simpelveld. We passen in alle projecten hier klimaatadaptatiemaatregelen toe om de leefomgeving in de gemeente Simpelveld toekomstbesteding te maken en behouden.

Dat betekent dat er voor dit jaar en de komende jaren ingrijpende projecten zijn gepland waaraan hard gewerkt wordt. Zo wordt de riolering in delen binnen de gemeente vernieuwd en leggen we aparte regenwaterbuffers en rioleringssystemen aan voor het afvoeren van regenwater. Deze aanpassingen aan het riool voeren we door zodat schoon regenwater niet langer via waterzuiveringsinstallaties gefilterd hoeft te worden, maar direct in de grond, beken of waterbuffers kan stromen. Dit zorgt ervoor dat het huidige rioolsysteem niet bij piekbuien overbelast wordt zodat het risico op problemen zoals overstromingen, natte kelders en andere vormen van wateroverlast beperkt wordt.”

Werken als civiel expert bij Lybrae

Projecten gemeente Simpelveld – Ontwerp waterbuffers

Welke uitdagingen liggen hierin?
“We staan voor meerdere uitdagingen in onze projecten, waaronder grote thema’s als klimaatverandering en de stikstofproblematiek. Daarnaast dien je ook rekening te houden met andere zaken die zich binnen het projectgebied afspelen zoals ruimtelijke plannen, verkeersaspecten, parkeren, de impact van de werkzaamheden op flora en fauna, afstemming met kabel- en leidingbeheerders etc. Omgevingsmanagement speelt hierbij een cruciale rol.

Bewoners en belanghebbenden hebben behoefte aan duidelijke communicatie over wat er in hun omgeving gebeurt en willen op de hoogte worden gehouden van alle veranderingen. Om aan deze behoefte te voldoen, organiseren we informatieve bijeenkomsten waarin we bewoners niet alleen uitleg geven over de problemen en voorgestelde oplossingen, maar ook actief de dialoog aangaan. Zo kunnen zorgen en ideeën kenbaar gemaakt worden en kunnen we vragen en feedback adresseren. Met behulp van deze waardevolle informatie kunnen wij zorgen dat het project beter verloopt.”

profielfoto (65)

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Het ontwikkelen van een project vanaf het begin. Vaak start een project met een klacht of een specifieke behoefte. Het helemaal uitdenken en uitwerken van een efficiënte en uitvoerbare oplossing geeft mij veel voldoening. Hoewel het zien van de uitvoering van het plan in de praktijk leuk is, geniet ik vooral van het creatieve proces om dé perfecte oplossing te bedenken en hier besluitvorming over te krijgen. Dit aspect van mijn werk stelt me in staat om innovatief te zijn en écht een verschil te maken in de gemeenschap.”

Laatste vraag: Wat ligt er nog in het vooruitzicht?
“Naast het realiseren van projecten gericht op watermanagement en het afhandelen van wateroverlast klachten ben ik ook betrokken bij regionale werkgroepen zoals een werkgroep van het waterschap: Water in Balans Simpelveld en Bocholtz, en een werkgroep van Waterveiligheid en Ruimte Limburg; Stroomgebied de Geul.

Voor deze werkgroepen zijn aanzienlijke investeringen begroot en is samenwerken op regionaal niveau en externe partijen een grote meerwaarde. Door samen te werken en middelen te bundelen kunnen we effectieve oplossingen implementeren die de veiligheid en duurzaamheid van de regio op lange termijn waarborgen.”

Kom je werken bij Lybrae? Dan helpen wij je verder in jouw carrière.

Check onze vacatures of neem voor meer informatie contact op met ons! 

Lees verder

Algemeen
14 juni 2024

20 jarig jubileum Ton Peters

Bij Lybrae vieren we een bijzondere mijlpaal: Ton Peters, onze gewaardeerde en betrokken collega, is al 20 jaar bij ons werkzaam. Lees meer over hoe Ton de afgelopen 2 decennia ervaren heeft....

Algemeen
22 mei 2024

Even voorstellen: young professional Déjan

Graag stellen we Déjan Jurriëns aan je voor, een gemotiveerde young professional met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

Algemeen
8 mei 2024

Maak kennis met APV-vergunningverlener Marijke

Graag stellen we Marijke aan je voor, een toegewijde vergunningverlener met waardevolle ervaring op het gebied APV vergunningen....

guid ?> guid ?>

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging