Dat schreef hij op maandag 17 juli in een brief aan de Eerste Kamer. Demissionair minister Hugo de Jonge is daarom ook niet van plan om de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) uit te stellen.
Agri Karimi, specialist in pilotprojecten Wkb en adviseur bouw bij onze zusterorganisatie Omgevingsdienst Nederland, deelt zijn inzichten: “Bouwbedrijven, kwaliteitsborgers en gemeenten hebben de afgelopen maanden enorm veel tijd en geld geïnvesteerd in diverse pilotprojecten. Ondanks dat de overheidssystemen pas volledig operationeel zullen zijn zodra de Wkb officieel van kracht wordt, hebben we al veel succesvolle pilotprojecten kunnen uitvoeren in samenwerking met diverse gemeenten en Woningborg Toetsing en Toezicht.
Bovendien zien we ook positieve ontwikkelingen in de rest van de markt, waarbij alle betrokken partijen zich volledig inzetten voor een soepele overgang naar de nieuwe wetgeving. Uiteraard zullen er nog enkele kleine praktische knelpunten zijn die in de praktijk moeten worden opgelost. Een van deze knelpunten is bijvoorbeeld het casco opleveren van bouwwerken, waarbij de borging van casco onderdelen nog niet concreet is vastgelegd en waarbij nog onzekerheid bestaat over hoe gemeenten hiermee om zullen gaan.
Desondanks zijn wij ervan overtuigd dat de kwaliteitsborgingsystemen en -borgers klaar zijn voor de inwerkingtreding van de Wkb. Nu is het aan de minister om actie te ondernemen en deze genoemde knelpunten aan te pakken of te weerleggen. Door gezamenlijk te streven naar passende oplossingen, kunnen we een soepele implementatie van de Wkb realiseren.”