Creatief aanbesteden: innovatie en risicobeheersing in complexe projecten

Bij veel projecten lijkt aanbesteden een rigide proces, gebonden aan strikte wet- en regelgeving. Maar wie verder kijkt, ziet dat de aanbestedingsfase juist ruimte biedt voor creativiteit, innovatie en risicobeheersing.

Categorie
Ontwikkelingen in de markt

Publicatie
12 december 2024

Bij veel projecten lijkt aanbesteden een rigide proces, gebonden aan strikte wet- en regelgeving. Maar wie verder kijkt, ziet dat de aanbestedingsfase juist ruimte biedt voor creativiteit, innovatie en risicobeheersing.

Arjen van Kempen, senior adviseur bij Lybrae en ervaren projectleider met meer dan 25 jaar ervaring binnen het vakgebied civiele techniek, deelt zijn inzichten over hoe een creatieve aanpak bij aanbesteden niet alleen risico’s minimaliseert, maar ook de kwaliteit en het eindresultaat aanzienlijk verbetert. “Een goed voorbeeld hiervan is de renovatie van het transportrioleringssysteem langs de Waalkade in Nijmegen,” vertelt Arjen. “Dit Vrijverval Transport Riool uit 1899 kampt met ernstige aantasting door zwavelstof, waardoor de betonwapening zichtbaar is geworden. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe creatief aanbesteden kan bijdragen aan efficiëntere uitvoering en betere uitkomsten.”

Creatief aanbesteden: innovatie en risicobeheersing in complexe projecten

Slimme oplossingen voor deel 1: financiële risico’s beperken
Het eerste deel van het project aan de Waalkade betreft een relatief eenvoudig stuk riolering van ruim een kilometer. Vanwege de omgevingsgevoeligheid wordt dit deel gerelined, een proces waarbij een flexibele voering in het bestaande riool wordt aangebracht om het te verstevigen en lekkages te dichten.  “Om financiële risico’s te beperken, is in de aanbesteding een plafondbedrag opgenomen. Zo weten we vooraf of ons budget toereikend is en blijven we binnen de financiële kaders.” legt Arjen uit. Het resultaat? “Meerdere inschrijvingen binnen het gestelde plafondbedrag, wat een stevige basis biedt voor de uitvoering.”

Creatieve aanpak voor deel 2: samenwerking en kennisdeling
Het tweede deel van het project, een champignonvormige riolering van 250 meter op ruim acht meter diepte, is aanzienlijk complexer. Hier ontbreekt voldoende interne kennis voor een standaardoplossing, waardoor is gekozen voor een bouwteamconstructie. Drie zorgvuldig geselecteerde partijen werken samen om een uitvoerbaar ontwerp te ontwikkelen.

“Door kennis te delen en flexibel in te spelen op onvoorziene uitdagingen, kunnen we complexe problemen aanpakken,” zegt Arjen. Ook hier is een plafondbedrag vastgesteld, met een extra optie om de opdracht te annuleren als de bedragen niet marktconform blijken. “Dit biedt de zekerheid dat we tot een haalbaar en betaalbaar ontwerp komen.”

Screenshot

Relining van riolering

Focus op kwaliteit: EMVI-criteria
Een belangrijk onderdeel van deze aanbesteding is de nadruk op kwaliteit. De Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) wordt beoordeeld op drie criteria:

  • Planning, fasering en uitvoeringsmethode (30%)
  • Samenwerking (25%)
  • Omgevingsmanagement (35%)

“De kwaliteitscomponent weegt maar liefst 70% mee,” licht Arjen toe. “Dit moedigt innovatie aan en geeft partijen met uitstekende plannen, zelfs bij een hogere aanneemsom, een reële kans op gunning. Het resultaat is een project met minimale overlast voor de omgeving en maximale kwaliteit.”

Het resultaat? Betere controle en kwaliteit
Door creatief gebruik te maken van de aanbestedingsregels, heeft het projectteam risico’s beter beheersbaar gemaakt en de kans op succes vergroot. De inzet van plafondbedragen, bouwteamconstructies en EMVI-criteria zorgt voor een sterke balans tussen prijs en kwaliteit. “Deze methoden bieden niet alleen waarde voor de opdrachtgever, maar ook rust voor jezelf,” concludeert Arjen. “Wie goed voorbereid is, slaapt beter. Dit project laat zien hoe creatief aanbesteden kan leiden tot innovatieve oplossingen, risicobeheersing en betere projectresultaten. Een aanpak die zeker navolging verdient in andere complexe projecten.”

De kracht van Lybrae
Wilt u meer halen uit uw projecten? Schakel onze hulp in voor uw vraagstukken. Op afstand vanaf onze eigen kantoren of bij u op locatie, voor elk project – kort of lang, eenvoudig of complex – hebben wij een oplossing. Wij zorgen voor expertise die precies aansluit op uw wensen, en zetten graag net die stap extra. Dat maakt ons dé specialist binnen de fysieke leefomgeving.  

Neem contact op

Lees verder

Ontwikkelingen in de markt
7 november 2024

Blog – Efficiënt en duurzaam wonen in 2030 met het NIP

Stel je eens voor: een Nederland waarin miljoenen woningen comfortabeler, energiezuiniger, duurzaam én toekomstbestendig zijn. Dat is precies het doel van het Nationaal Isolatie Programma (NIP). ...

Ontwikkelingen in de markt
14 oktober 2024

Blog – Participatie binnen de Omgevingswet

Met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is participatie een kernonderdeel van ruimtelijke plannen geworden. In een tijd waarin elke vierkante meter telt, is het belangrijker dan ooit om...

Ontwikkelingen in de markt
19 september 2024

Blog – Netcongestie: Hoe kunnen we samenwerken aan een duurzame toekomst?

In Nederland vertrouwen we al jaren op een stabiele en betrouwbare infrastructuur voor elektriciteit en gas. Maar, door (onder andere) de noodzaak om te stoppen met de gaswinning in Groningen en de am...

guid ?> guid ?>

Meld je aan voor de Lybrae nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam