Inwerkingtreding Omgevingswet op 1 januari blijft uitgangspunt

De laatste weken stond de geplande inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023 hoog op de politieke agenda. Gisteren heeft de Eerste Kamer bekend gemaakt dat de Motie-Rietkerk (CDA) is aangenomen. Hiermee wordt de geplande ingangsdatum van de Omgevingswet uitgangspunt. Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? We nemen je er graag in mee:

Categorie
Wet kwaliteitsborging en Omgevingswet

Publicatie
13 juli 2022

Groen licht Omgevingswet met aangenomen Motie-Rietkerk (CDA)
De Omgevingswet is een omstreden onderwerp binnen de politiek. De laatste weken is de inwerkingtreding van de Omgevingswet dan ook onderwerp van gesprek binnen de Eerste Kamer.

Gisteren heeft de Senaat bekend gemaakt dat de plannen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023 doorgang zullen vinden. Dit nieuws werd bekend gemaakt nadat een kleine meerderheid  instemde met de motie van CDA senator Theo Rietkerken. Hiermee geeft de Eerste Kamer groen licht voor de voortgang van de voorbereidingen op de toekomstige Omgevingswet. Op deze manier kunnen alle betrokken (markt)partijen en andere bevoegde gezagen zich voorbereiden op de komst van de nieuwe Omgevingswet en hun werkprocessen tijdig hierop inrichten.

In de motie is opgenomen dat het Adviescollege ICT (AcICT) in oktober een geactualiseerd advies uitbrengt waaruit moet blijken of de digitalisatie van de systemen voldoende capaciteit biedt om een gedegen naleving van de Omgevingswet te borgen.

De Omgevingswet in de praktijk
Met de ingang van de nieuwe Omgevingswet wil de overheid de regels van de ruimtelijke ontwikkeling samenvoegen en moderniseren en hiermee de toepassing van het omgevingsrecht vereenvoudigen. Een bundeling van relevante regels in de vorm van de nieuwe Omgevingswet moet voor gemeentes en andere betrokken (markt)partijen meer samenhang binnen de fysieke leefomgeving creëren. Daarnaast biedt de nieuwe wetgeving de mogelijkheid om eenvoudiger (lokaal) maatwerk toe te passen en daarmee een betere en snellere besluitvorming te realiseren. De Omgevingswet biedt hiermee een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving.

Heel bouwend Nederland bereidt zich voor op de komst van de nieuwe Omgevingswet. Ben jij ook klaar voor de komst van de nieuwe wet? Zusterorganisatie Omgevingsdienst Nederland speelt hierop in door het faciliteren van kennisdeling en -ontwikkeling middels opleidingstrajecten, waaronder de specialisatie opleiding Omgevingswet.

ontwikkelingen omgevingswet

Ontwikkelingen Omgevingswet

Specialisatie opleiding Omgevingswet
Met de specialisatie opleiding Omgevingswet leer je alle ins en outs rondom de nieuwe Omgevingswet en word je klaargestoomd voor de komst van de nieuwe wetgeving. Na afronding van de opleiding ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het omgevingsplan in de praktijk, het bevoegde gezag, toezicht en de indieningsvereisten van een milieubelastende activiteit.

Heb je vragen over de opleiding of wil je je direct inschrijven? Neem dan contact op met Monique ten Thije: 06 131 808 22 of neem een kijkje op onze website.

Bouw mee aan de toekomst van Nederland én je eigen toekomst.

Neem voor meer informatie op met Monique ten Thije via: 06 131 808 22.

Lees verder

Bouwen
9 april 2024

Een traineeship Bouw, hoe gaat dat in de praktijk?

We spreken Bo Gielen (21) uit Oudenbosch. In 2023 studeerde ze af als Bouwkundige aan Avans Hogeschool te Tilburg. Nu werkt ze als trainee Bouwkunde bij Lybrae. "Mijn doel is om middels het traineeshi...

Algemeen
2 januari 2024

Het taakveld van een verkeerskundige

Spin in het web – omgevingsmanager, data analist en mobiliteitsdeskundige: Lybrae adviseur Paul van Lier is het als senior verkeerskundige allemaal. Met meer dan 30 jaar werkervaring binnen het vak,...

Algemeen
21 december 2023

Het is zover – we zijn live!

Met trots lanceren wij nu ook online onze nieuwste entiteit binnen de Lybrae Nederland groep: Lybrae NextLeaders. Bekijk de websitepagina hier....

guid ?> guid ?>