Een traineeship RO, hoe gaat dat in de praktijk?

Alles wat behandeld wordt in het traineeship slaat terug op mijn werkzaamheden. De casussen die we behandelen zijn direct toepasbaar in de praktijk, wat enorm waardevol is.

Functie
In gesprek met Julia, adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling

Maak kennis met Julia Kosters (24), onze collega en trainee ruimtelijke ontwikkeling. Julia rondde in 2023 haar studie af aan de Radboud Universiteit, waar ze succesvol haar bachelor in Geografie, Planologie en Milieu én haar master in Environment & Society studies behaalde. Na het afronden van haar studie is Julia het traineeship Ruimtelijke Ontwikkeling gestart bij Lybrae. Hoe dat gaat? Ze vertelt er meer over:

Wat is voor jou de reden geweest waarom je voor het traineeship Ruimtelijke Ontwikkeling bij Lybrae hebt gekozen?
“Na het afronden van mijn studie merkte ik dat de stap van pas afgestudeerde naar een eerste baan niet makkelijk is. Vaak vragen werkgevers drie jaar werkervaring, maar dat heb je niet op het moment dat je van school afkomt. Het is uitdagend om een baan te vinden, vooral met een universitaire achtergrond waar praktijkervaring, zoals stages, vaak ontbreekt. Door die theoretische achtergrond wist ik ook niet goed wat ik echt wilde in een loopbaan. Het traineeship was voor mij de ideale vervolgstap om te ontdekken wat ik echt leuk vind en me verder te specialiseren binnen het vakgebied. ”

Kun je ons wat meer vertellen over de inhoud van het traineeship?
“Het traineeship bestaat uit zowel kennis- als vaardigheidstrainingen. In mijn studies hebben we de meeste materie wel behandeld, maar in het traineeship leer ik hoe ik dit kan toepassen in de praktijk Wat mij vooral aanspreekt zijn de docenten die zelf actief zijn in het werkveld en hun ervaringen met ons delen. Zo ontstaan praktijkgerichte trainingen met voorbeelden. Dat vind ik echt ontzettend interessant.

In het traineeship ligt er ook een sterke focus op persoonlijke groei. Zo hadden we onlangs een training over communicatieve vaardigheden. In deze training doe je niet alleen kennis op over verschillende soorten communicatiestijlen, maar wordt er ook gekeken naar wat voor type personen we zelf zijn. Dit is voor mij een hele leerzame en aanvulling die vanuit mijn studie mistte.”

Hoe ziet jouw huidige functie bij Lybrae eruit?
“Ik ben werkzaam als adviseur ruimtelijke ontwikkeling bij Omgevingsdienst Nederland, de zusterorganisatie van Lybrae. Mijn werk omvat voornamelijk het behandelen van vergunnings- en principeverzoeken voor gemeenten. Momenteel voer ik deze werkzaamheden uit voor gemeente Horst aan de Maas vanuit het kantoor van Omgevingsdienst Nederland.

In geval van een principeverzoek evalueer ik de haalbaarheid van ingediende aanvragen. Dit kan variëren van bouwplannen van huizen tot het transformeren van een woonhuis in een winkel. We beoordelen of deze plannen uitvoerbaar zijn, wat resulteert in een goedkeuring of afwijzing. Voor vergunningsaanvragen ontvangen we formele verzoeken, waarbij ik in samenwerking met collega’s toets of de aanvragen haalbaar zijn binnen de gestelde milieu- en ruimtelijke normen. Het is fijn om te kunnen sparren met collega’s en andere trainees die met vergelijkbare werkzaamheden bezig zijn.”

Julia Kosters foto

Hoe ervaar je de combinatie van werken en het traineeship?
“De combinatie bevalt me erg goed. Meestal is er één opleidingsdag per week, wat een prettige afwisseling biedt van mijn dagelijkse werk. Alles wat behandeld wordt in het traineeship slaat terug op mijn werkzaamheden. De casussen die we behandelen zijn direct toepasbaar in de praktijk, wat enorm waardevol is. Ook mogen we zelf casussen inbrengen die we vanuit de praktijk tegen komen en kunnen we samen sparren over mogelijke oplossingen.”

Hoe is de begeleiding tijdens jouw traineeship?
“De begeleiding tijdens het traineeship is uitstekend. Elke trainee krijgt een persoonlijke coach toegewezen, en daarnaast is er ondersteuning van collega’s en onze teamleider op de afdeling. Ik merk zelf dat ik hier veel aan heb omdat de stap tussen mijn studie en het werkveld groot was voor mij. Het is fijn om met zowel leeftijdsgenoten als met collega’s te sparren die meer senioriteit hebben. Dit heeft gezorgd dat ik in een relatief korte periode toch een stuk meer vak volwassenheid heb gekregen.”

Hoe ervaar je de sfeer bij Lybrae?
“Heel goed! Er heerst een ontspannen en aangename sfeer in de werkomgeving. We werken hard, maar er is altijd tijd voor een grapje op de werkvloer. Dit geldt ook voor de sfeer binnen de groep met trainees. Zo zijn we tijdens de introductiedag van het traineeship samen een hapje gaan eten, wat meteen zorgde voor een fijne onderlinge band.”

Meer informatie over de mogelijkheden die jij als young professional hebt met een traineeship van Lybrae? 

Check onze traineeships of neem voor meer informatie contact op met ons! 

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging