Een traineeship Milieu, hoe gaat dat in de praktijk?

Door aan de slag te gaan met diverse onderwerpen binnen het vakgebied milieu, kan ik mijzelf goed oriënteren en ontdekken wat echt bij me past door het daadwerkelijk te ervaren.

Functie
In gesprek met Jochem, adviseur milieu

We spreken Jochem (23) over zijn eerste ervaringen met het traineeship Milieu bij Lybrae. Hij voltooide zijn HBO bachelor opleiding Landscape en Environment Management in Delft, een opleiding met een brede oriëntatie binnen het vakgebied van milieu. Gedreven door zijn ambitie om bij te dragen aan een betere leefomgeving zocht hij een loopbaan die aansluit bij deze passie. Jochem vertelt ons meer over zijn ervaringen.

Zou je ons kunnen vertellen waarom je voor het traineeship bij Lybrae hebt gekozen?
“De opleiding die ik gevolgd heb is heel breed georiënteerd en focust zich op verschillende deelgebieden als de energietransitie, waterbeheer, klimaatadaptatie, bodem en ruimtelijke ordening. Doordat de opleiding zo breed is had ik weliswaar basiskennis van elk vakgebied, maar miste ik de diepgaande expertise in een specifiek onderwerp. Bovendien spraken meerdere richtingen binnen de opleiding me aan, waardoor het lastig was om een specifieke focus te bepalen binnen mijn vakgebied.

Een studiegenoot beval Lybrae aan bij me, zodoende heb ik contact gelegd met de organisatie. Vanaf het eerste contactmoment voelde ik direct een goede connectie met de collega’s. De keuze voor een traineeship bij Lybrae kwam bij mij vooral voort uit de wens om me breed te oriënteren en te voelen hoe dit in ‘het echte werkveld’ eruitziet en me daarna te specialiseren. Door aan de slag te gaan met diverse onderwerpen binnen het vakgebied milieu, kan ik mijzelf goed oriënteren en ontdekken wat echt bij me past door het daadwerkelijk te ervaren. ”

Kun je ons wat meer vertellen over de inhoud van het traineeship?
“In september 2023 ben ik in dienst getreden bij Lybrae en in oktober startte mijn traineeship milieu. Het traineeship programma bestaat uit een combinatie van theoretische kennis en praktische opdrachten. Wekelijks volg ik een opleidingsdag, waarin diverse thema’s worden behandeld waar je als toezichthouder mee te maken krijgt. Het eerste deel van het traineeship heb ik inmiddels succesvol afgerond. Nu begin ik aan de specialisatiefase, waarin je kunt kiezen tussen een industriële en een agrarische focus. Persoonlijk heb ik gekozen voor de agrarische richting, omdat ik daar de meeste voldoening uit haal.”

Hoe ervaar je het werken in combinatie met een traineeship?
“De docenten van het traineeship staan middenin de praktijk dus de onderwerpen die aan bod komen zijn erg actueel. Zo is de Omgevingswet en de toepassingen in ons vakgebied hiervan uitgebreid aan bod gekomen. De docenten zijn ook buiten de lessen om beschikbaar voor vragen of om praktijkcasussen te bespreken. Daarbij is de belasting van de thuisstudie goed te overzien, aangezien ik veel van de theorie die we behandelen in mijn dagdagelijkse werkzaamheden kan toepassen.”

Zou je ons meer kunnen vertellen over je huidige rol bij Lybrae?
“Momenteel werk ik op projectbasis voor Omgevingsdienst Zeeland als toezichthouder. Mijn primaire taak is het uitvoeren van milieucontroles vanuit mijn rol als toezichthouder. Vanwege de reisafstand werk ik veelal vanuit het Lybrae-kantoor in Rotterdam, waar ik samenwerk en overleg voer met een collega-toezichthouder en andere trainees werkzaam bij Lybrae. Ik werk ook regelmatig vanuit huis, wat goed te combineren is met mijn controlewerkzaamheden. De flexibiliteit in mijn schema, waarbij ik zelf mijn week kan indelen en bepalen vanaf welke locatie ik werk, vind ik heel prettig werken. De verslagen verwerk ik zowel op kantoor als thuis, afhankelijk van mijn planning.”

thumbnail_IMG_3801

Wat zijn je ervaringen met Lybrae als werkgever?
“Fijne werkgever, leuk team! Ik kan altijd terecht bij collega’s en zaken worden snel geregeld. Daarnaast is het contact met andere trainees binnen Lybrae ook waardevol. Er vindt veel interactie plaats tussen de deelnemers, waarbij we regelmatig praktijk gerelateerde ‘uitdagingen’ met elkaar bespreken. Iedereen helpt elkaar graag en er is veel te leren. Het traineeship biedt voor mij een waardevol platform om ervaringen en leerzame casussen te delen met andere toezichthouders.”

Welk advies zou je geven aan toekomstige trainees die overwegen een traineeship bij Lybrae te volgen?
“Als je nog niet zeker weet welke specifieke richting je wilt inslaan, is een traineeship bij Lybrae zeker een aanrader. Daarnaast maakt het de stap tussen je studie en het werkveld echt een stuk makkelijker, waarbij je de mogelijkheid hebt om te proeven aan verschillende soorten werkzaamheden voordat je, je verder specialiseert in een bepaalde richting.”

Meer informatie over de mogelijkheden die jij als young professional hebt met een traineeship van Lybrae? 

Check onze traineeships of neem voor meer informatie contact op met ons! 

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging