Een traineeship Bouw, hoe gaat dat in de praktijk?

Mijn doel is om middels het traineeship brede kennis binnen het vakgebied op te doen, zodat ik me daarna kan specialiseren in het onderdeel dat mij het meest aanspreekt.

Functie
In gesprek met Bo, adviseur Bouw

We spreken Bo Gielen (21) uit Oudenbosch. In 2023 studeerde ze af als Bouwkundige aan Avans Hogeschool te Tilburg. Tijdens haar studie maakte Bo kennis met verschillende aspecten van de bouw, waaronder architectuur, constructieleer en bouwfysica. Gaandeweg ontdekte ze dat haar ware interesse ergens anders lag: in de wereld van bouwrecht en vergunningen. Dit leidde haar naar het traineeship Bouwkunde bij Lybrae. 

Zou je ons kunnen vertellen waarom je voor het traineeship bij Lybrae hebt gekozen?
“Na mijn afstuderen begon ik met het verkennen van vervolgstappen voor mijn carrière. Ik was er zeker van dat mijn toekomst niet lag in bouwfysica, constructie of architectuur. Ik was benieuwd naar wat de bouwwereld mij nog meer te bieden had. Al snel kwam ik bij bouwrecht en vergunningverlening uit. Twee gebieden die tijdens mijn studie onderbelicht waren gebleven. Om deze reden zocht ik een traineeship waar ik zowel praktische ervaring op kon doen als mijn theoretische kennis kon uitbreiden.

Mijn doel is om middels het traineeship brede kennis binnen het vakgebied op te doen, zodat ik me daarna kan specialiseren in het onderdeel dat mij het meest aanspreekt. Door ervaring op te doen in verschillende projecten en aspecten van het vakgebied, leer ik door te doen. Mijn keuze viel uiteindelijk op Lybrae. Na het voeren van verschillende gesprekken, voelde ik me hier het beste thuis en konden zij mij het gene bieden wat ik zocht.”

Kun je ons vertellen over de inhoud van het traineeship?
“Het traineeship programma bestaat uit een combinatie van theoretische kennis en praktische opdrachten. Elke week neem ik deel aan een opleidingsdag. In de eerste paar maanden hebben we ons voornamelijk gericht op wet- en regelgeving, waarbij de Omgevingswet een prominent onderwerp was. Naarmate het traineeship vordert, verdiepen we ons in specifiekere thema’s zoals asbest, geluid en licht.

Naast de theoretische kennis, wordt er in het traineeship ook aanzienlijk aandacht besteed aan de ontwikkeling van soft skills. We leren verschillende technieken en benaderingen om effectiever te communiceren met diverse belanghebbenden en hoe te navigeren in complexe, soms politiek geladen, situaties. Deze vaardigheden kan ik mooi toepassen in mijn werkzaamheden.”

Zou je ons meer kunnen vertellen over je huidige rol bij Lybrae?
“Momenteel ben ik werkzaam op projectbasis bij de gemeente Haldenberg. Mijn primaire taak is het behandelen van vergunningaanvragen, variërend van kleine projecten zoals een dakkapel, tot grotere projecten zoals het huisvesten van arbeidsmigranten of het ontwikkelen van nieuwe woonwijken.

Elke aanvraag wordt zorgvuldig getoetst om te bepalen welke juridische procedures gevolgd moeten worden. Die toetsing doe ik door nauw samen te werken met verschillende afdelingen binnen de gemeente om zo alle benodigde informatie te verzamelen. Op basis van deze informatie stel ik een besluit op, dat ik vervolgens communiceer naar de aanvrager.”

Foto Bo interview

Hoe ervaar je het werken in combinatie met een traineeship?
“Fijn! De kennis die ik opdoe tijdens het traineeship pas ik dagelijks toe in de praktijk. Casussen die ik op mijn werk tegenkom, breng ik in tijdens de opleidingsdagen van het traineeship. Dit helpt me in mijn werkzaamheden en zorgt dat ik de theorie makkelijker kan onthouden. Mijn collega’s beginnen mij nu zelfs te benaderen voor vragen over de Omgevingswet. Dit onderstreept voor mij wel echt de toegevoegde waarde van het traineeship.”

Wat zijn je ervaringen met Lybrae als werkgever?
“Heel positief! Ik heb regelmatig contactmomenten met mijn accountmanager binnen Lybrae, wat zorgt voor een goede ondersteuning en begeleiding. De sfeer is aangenaam en bij vragen of uitdagingen krijg ik snel en efficiënt hulp. De events, zoals het uitje met collega’s van Lybrae afgelopen jaar was erg gezellig. Daarnaast is het contact met andere trainees binnen Lybrae ook waardevol. We kunnen ervaringen uitwisselen en sparren over situaties die we in de praktijk tegenkomen, wat zorgt voor een leerzame en fijne werkomgeving.”

Welk advies zou je geven aan toekomstige trainees die overwegen een traineeship bij Lybrae te volgen?
“Mijn advies zou zijn om te beginnen met een brede scope zodat je er zelf achter komt wat je écht leuk vindt. Daarnaast leer je ontzettend veel (en snel) over de inhoud van je vakgebied via een traineeship. Als ik direct bij een gemeente was gaan werken, zou ik bij lange na niet zoveel inhoudelijke kennis hebben opgedaan over onderwerpen zoals de Omgevingswet. Dus, ik zou iedereen zeker aanraden om te starten met een traineeship, omdat het een uitstekende manier is om je kennis te verbreden en je snel te ontwikkelen in je vakgebied.”

Meer informatie over de mogelijkheden die jij als young professional hebt met een traineeship van Lybrae? 

Check onze traineeships of neem voor meer informatie contact op met ons! 

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging