Maak kennis met Mike van der Helm: een ambitieuze professional met passie voor mobiliteit
Graag stellen we Mike aan je voor, een enthousiaste young professional met een brede interesse in mobiliteit en integrale RO vraagstukken....
Bij Lybrae vieren we een bijzondere mijlpaal: Ton Peters, onze gewaardeerde en betrokken collega, is al 20 jaar bij ons werkzaam. Toen Lybrae nog een kleine start-up was met circa 15 collega’s maakte Ton zijn start als adviseur civiele techniek. Benieuwd naar zijn ervaringen in de afgelopen twee decennia? Ton deelt zijn verhaal en neemt ons mee in de ontwikkelingen die Lybrae als organisatie en hij als persoon in de afgelopen twintig jaar hebben doorgemaakt.
Kun je ons vertellen hoe je destijds bij Lybrae bent begonnen?
“Ik werkte destijds bij een gemeente, waar ik als Hoofd Openbare Werken verantwoordelijk was voor het algehele beheer, onderhoud en nieuwe werken alsook de aansturing van het personeel. Ik zat in deze rol met regelmaat samen met de wethouders van de gemeente. Hoewel ik daar waardevolle ervaring opdeed, miste ik uitdaging in mijn werk. Ik besloot te solliciteren bij Lybrae in Maastricht. Tijdens het sollicitatiegesprek – destijds nog met Marc Essers, de eigenaar en oprichter van Lybrae Nederland – raakte ik enthousiast over de mogelijkheden binnen de organisatie, die toen nog klein was met ongeveer 15 medewerkers.
Mijn eerste projectopdracht bij Lybrae was voor de gemeente Margraten, waar ik werkte aan het gemeentelijke rioleringsplan. Dit markeerde het begin van een reeks uiteenlopende projecten als projectleider en directievoerder binnen het brede werkveld van civiele techniek. Mijn werkterrein varieerde van verkeer, tot riolerings- en watermanagementvraagstukken, waardoor ik mijn expertise verder kon ontwikkelen.”
Hoe heb je jezelf zien groeien en ontwikkelen binnen Lybrae in de afgelopen 20 jaar?
“Voordat ik bij Lybrae begon, werkte ik vooral aan losse onderdelen van projecten. Bij Lybrae ging ik aan de slag met projectopdrachten waarbij ik betrokken was bij alle fasen en onderdelen van de opdracht. Daarmee heb ik door de jaren heen veel geleerd over onder andere hoe projecten tot stand komen, wat wel en niet werkt in projectmanagement en wat er nodig is om het uiteindelijke doel te bereiken.De weg naar het einddoel van een project is in de praktijk nooit één rechte lijn. Die weg kronkelt en maakt afslagen, maar de kunst is om – ondanks dat er weerstand is – de juiste koers te blijven varen. Daarbij heb ik veel geleerd over het effectief balanceren tussen de belangen van verschillende betrokken partijen, zoals het college, de raad van bestuur, burgers en externe partijen. Het balanceren en managen van uiteenlopende belangen is iets waar ik door de jaren heen steeds beter in ben geworden.”
Welke belangrijke veranderingen heb je zien plaatsvinden binnen Lybrae sinds je start 20 jaar geleden?
“De organisatie is natuurlijk heel sterk gegroeid in de afgelopen 20 jaar. In 2010 heb ik zelf ook de overstap gemaakt van Limburg naar projecten in de regio Brabant. Ondanks deze sterke groei is het contact altijd persoonlijk, betrokken en prettig gebleven. De mensen bij Lybrae zijn servicegericht en tonen oprechte interesse in elkaar, ook onderling als adviseurs. Hoewel we elkaar in het werkveld niet vaak tegenkomen, weten we elkaar altijd te vinden tijdens teamuitjes en bijeenkomsten. De onderlinge binding en betrokkenheid is hierdoor altijd intact gebleven. Dat is toch wel speciaal.”
Ton Peters
Als je terugkijkt op de afgelopen 20 jaar, wat is dan het meest waardevolle dat je hebt geleerd of ervaren?
“Het meest waardevolle dat ik bij Lybrae heb geleerd is omgaan met diverse mensen en uiteenlopende belangen en samen naar een goed resultaat toewerken. Het vraagt om compromissen en wederzijds begrip. Dit heeft me geholpen om mijn communicatieve en sociale vaardigheden te verfijnen. Deze vaardigheden hebben niet alleen bijgedragen aan mijn eigen groei, maar hebben me ook geholpen om een positieve en stimulerende werkomgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd en gehoord voelt.
Hoewel ik nu nog maar weinig uren werk omdat ik de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt heb, vind ik het leuk om ‘mijn laatste project’ in Valkenswaard af te ronden. Ik houd me nog een paar uur per maand bezig met de afhandeling van subsidies en kosten. Wanneer dit project helemaal afgerond is, ga ik écht met pensioen en nog vaker samen met mijn vrouw met de camper op pad!”
Graag stellen we Mike aan je voor, een enthousiaste young professional met een brede interesse in mobiliteit en integrale RO vraagstukken....
Hoe combineer je een passie voor water, ecologie en planologie in een carrière? Martijn Hofman, vergunningverlener Flora- en fauna-activiteiten bij Lybrae, doet precies dat. ...
Een jaar waarin innovatie en automatisering centraal stonden binnen Lybrae en waarin onze kernwaarden écht tot leven kwamen....
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.