Zo overleef je de eerste werkdagen na jouw vakantie

In je gedachten lig je nog op het strand, maar in werkelijkheid moet je weer druk aan het werk. Hoe overleef je de eerste dagen na de vakantie? We geven je een aantal gouden tips!

Categorie
Algemeen

Publicatie
18 augustus 2022

Ooit wel eens van ‘post holiday blues’ gehoord? Je hebt er vast en zeker wél eens last van gehad. Wat het betekent? Dat je moeite hebt om weer terug in het werkritme te komen. Stiekem omdat je nog in gedachten op dat heerlijke tropische strand ligt. Als je eenmaal weer in het werk zit, is er niets aan de hand. Maar die eerste dagen kosten vaak veel moeite. Tot nu dan. Met deze tips verloopt jouw eerste werkdag op rolletjes.

Zorg voor een goede voorbereiding vóórdat je met vakantie gaat
Lees je deze blog op de eerste werkdag na jouw vakantie? Dan kun je beter omlaag scrollen naar de ‘tips voor je eerste werkdag ná je vakantie’. Of je kunt de tips alvast opslaan voor je volgende vakantie:

  • Start na je vakantie op een dinsdag of woensdag i.p.v. een maandag. Dit zorgt ervoor dat jouw eerste werkweek korter is dan normaal en je snel weer weekend hebt. Zo kun je net even wat beter afkicken van je vakantie.
  • Geef jezelf de eerste dag na jouw vakantie wat extra ruimte. Zet in je out of office dat je een dag later terug bent. Niemand verwacht dan een antwoord op jouw eerste werkdag.
  • Zorg dat je na terugkomst van je vakantiebestemming nog minimaal één dag vrij bent. Zo kun je even acclimatiseren, de was wegwerken, boodschappen halen en weer even wennen aan je dagelijkse routine.
  • Voorkom dat je van nul naar honderd gaat door je direct op allerlei complexe zaken te storten en plan géén meetings in op jouw eerste werkdag.
LinkedIn format Lybrae (2)

Tips voor de eerste werkdag ná jouw vakantie
Om de post holiday blues te verminderen of in elk geval draaglijk te maken, hebben we ook nog vijf handige tips voor je die je kunt toepassen na je vakantie. Zo sluit je de eerste werkdag na jouw vakantie nog net niet fluitend af. Lees snel verder!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Die wekker zal al pijnlijk genoeg zijn. Leg daarom ’s avonds je outfit alvast klaar en bereid je ontbijt al voor. Zo vermijd je onnodige stress in de vroege ochtend. Werk je thuis? Ruim de avond voor je eerste werkdag alvast je werkplek op. En als je naar kantoor gaat: vertrek op tijd! Je weet nooit of er file zal zijn.

2. Neem tijd om bij te praten met collega’s
Meteen weer een hele dag (in het geval van een kantoorbaan) aan je beeldscherm vastplakken? Geen goed idee! Maak tijd om bij te praten met collega’s. Vertel ze hoe leuk jouw vakantie was – daar krijg je gegarandeerd een glimlach van op je gezicht – én vraag naar de ontwikkelingen op het werk. Zo heb je meteen de belangrijkste informatie te pakken!

3. Pak die ‘ontplofte’ mailbox aan
Je eerste dag terug op het werk is niet het uitgelezen moment om je volledige mailbox op te ruimen. Die zit waarschijnlijk bomvol. Om je er efficiënt door te slaan, creëer je drie categorieën met kleurcodes. Bijvoorbeeld:

  • Rood voor ‘moet vandaag beantwoord worden’ (deze kleur zoveel mogelijk vermijden ????)
  • Blauw voor ‘moet deze week beantwoord worden’
  • Groen voor ‘kan ik waarschijnlijk verwijderen’.

Door alleen naar het onderwerp van de mails te kijken kun je de kleurcodes toepassen. Als je hiermee klaar bent begin je aan de ‘rode mails’, de rest kan wachten totdat je hier klaar mee bent. En als een mail écht dringend is, zal de afzender hem vast nog wel opnieuw versturen.

4. Denk aan het weekend!
De valkuil van weer aan het werk gaan na je vakantie? Je raakt het vakantiegevoel zo snel kwijt. Leuke dingen plannen helpt om het vakantiegevoel vast te houden. Zorg dus dat je plannen maakt voor het weekend ná jouw eerste werkweek. Ga bijvoorbeeld een dagje naar een leuke stad of plan een andere activiteit waar jij blij van wordt.

5. Nieuwe ideeën opgedaan op vakantie? Voer ze uit!
Tijdens de vakantie heb je alle tijd om over je leven na te denken. Te reflecteren. Waarmee ben je tevreden? Wat kan er beter? Stel na de vakantie een lijstje ‘verbeterpunten’ op en ga ermee aan de slag. Wil je meer tijd doorbrengen met je kinderen en/of partner? Of het hardlopen eindelijk oppakken? Doe het. Wat houdt je tegen? Zeg maar dag tegen de ‘post holiday blues’!

Kortom: laat je vooral niet opjagen! Je bent een, twee of drie weken weggeweest, dus een extra dagje wachten kan er voor sommige dingen ook nog wel bij. Zo plof je ’s avonds toch nog relaxed op de bank! Je zal misschien nog heimwee hebben naar die vakantie maar voor je het weet zit je weer in je vertrouwde ritme. Heb je echt geen zin om naar je werk terug te keren, dan is een nieuwe baan misschien een oplossing? Hier vind je onze vacatures.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Lybrae? Wij helpen je graag verder in jouw carrière.

Check onze vacatures of neem voor meer informatie contact op met ons! 

Lees verder

Algemeen
21 februari 2024

Even voorstellen: onze young professional Willeke.

Graag stellen we Willeke van de Ven aan je voor, een enthousiaste dame met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

Algemeen
23 januari 2024

Maak kennis met Brent, onze young professional.

Graag stellen we Brent Houterman aan je voor, een gedreven jonge professional die aan het begin staat van zijn loopbaan binnen het fysieke domein. ...

Algemeen
10 januari 2024

Een carrièreswitch voor collega Iris

Een gedurfde zet voor onze collega Iris Bollen. Zij kiest een andere richting voor haar loopbaan en duikt in een hele nieuwe functie. ...

guid ?> guid ?>