De eerste stappen op de arbeidsmarkt door de ogen van alumni

Alumni laten zien dat je succes op de arbeidsmarkt begint met proactief handelen en jezelf positioneren tijdens je studie.

Marc Hermens

Marc Hermens

Categorie
Werken bij

Publicatie
18 september 2024

Je eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten kan uitdagend zijn, maar met de juiste voorbereiding maak je het verschil. In dit artikel delen recent afgestudeerde professionals hun ervaring en geven praktische tips om jezelf goed te positioneren. Jonge professionals laten zien hoe belangrijk het is om actief bezig te zijn met je toekomst, door bijvoorbeeld een sterk LinkedIn-profiel op te bouwen, relevante stages te volgen en banenmarkten te bezoeken.

Rowin Hensen, Junior Vergunningverlener Milieu
Opleiding: Milieukunde – Avans hogeschool
Afgestudeerd: 2024

“Een actief LinkedIn-profiel en meeloopdagen maakten voor mij het verschil. Stages en werkervaring hielpen me ontdekken wat ik in een baan zocht. Door mijn bijbaan heb ik waardevolle contacten opgedaan. Mijn advies? Ga op gesprek bij verschillende bedrijven en sta open voor diverse ervaringen. Zo maak je een weloverwogen keuze voor je eerste baan.”

Lotte van Heumen, Junior Casemanager Bouw
Opleiding: Bouwkunde – Avans Hogeschool
Afstuderen in Januari

“Een goede positionering is essentieel. Bouw een sterk LinkedIn-profiel op en houdt je CV actueel. Stages gaven me inzicht in wat ik echt wilde en hoe het fulltime werken is. Vroeg beginnen met oriënteren en actief netwerken op LinkedIn hielpen me mijn weg te vinden. Stap uit je comfortzone; elke ervaring brengt je dichter bij je droombaan.”

Wessel Hendrikx, Junior Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling
Opleiding: Master stads- en architectuursgeschiedenis – Universiteit van Amsterdam
Afgestudeerd: 2023

“Mijn wens om impact te maken, leidde me naar overheidswerk en advisering. Het constant verkopen van jezelf kan vermoeiend zijn, maar stages hielpen me mijn ambities te ontdekken. Had ik het anders gedaan, dan had ik eerder over mijn toekomst nagedacht. Welke opleiding je doet bepaalt niet je toekomst; de vaardigheden die je opdoet zijn breder inzetbaar dan je denkt.”

Lillian Bisschop, Junior Toezichthouder Milieu
Opleiding: Chemistry – University of Applied Science Leiden
Afgestudeerd: 2024

“Een sterke positie op de arbeidsmarkt is cruciaal. Bezoek banenmarkten en gebruik LinkedIn om te netwerken en vacatures te vinden. Werkervaring en stages zijn essentieel, dus doe al tijdens je studie ervaring op. Mijn stage vond ik bijvoorbeeld via contacten met docenten. Kijk verder dan de standaard opties en ontdek waar je kennis nog meer van waarde is. Bereid sollicitaties goed voor en oefen met een familielid om zelfverzekerd te zijn. Uiteindelijk draait het om de inzet die je toont.”

Dirk Kerstens, Stagiair Ruimtelijke Ontwikkeling
Opleiding: Management van de Leefomgeving – HAS green academy

“Tijdens mijn stagezoektocht bezocht ik veel bedrijfsmarkten en was ik proactief in gesprekken. Dankzij een meeloopdag ontdekte ik welke bedrijven bij me passen. Mijn les? Stel vragen en deel je interesses; bedrijven denken graag met je mee. Meer meeloopdagen plannen had me nog beter inzicht gegeven.”

Werken bij ons betekent

Werken bij ons, betekent werken aan projecten die écht impact maken. Wij werken voor (semi) overheidsorganisaties die de toekomst van Nederland vormgeven. Dagelijks ontwikkelen we duurzame en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Onze sterke overtuiging in samenwerking vormt de basis. Wil jij onderdeel worden van ons team en samen met onze deskundige collega’s een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst? Ontdek hoe jouw carrière er bij ons uit kan zien en bekijk hier onze vacatures

Wat wij doen

Met meer dan 400 professionals  zetten we ons vanuit onze vijf kantoren dagelijks in om onze leefruimte te verduurzamen en verbeteren. Zo ontzorgen we al ruim 165 opdrachtgevers door heel Nederland. Dat is onze corebusiness én onze grootste passie. Lees hier meer over Lybrae.

We werken voor onder andere: gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat, ministeries, omgevingsdiensten en waterschappen. Daarnaast voeren we opdrachten uit voor het bedrijfsleven: advies- en ingenieursbureaus, aannemingsbedrijven, architectenbureaus, energiebedrijven, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Meer over onze vakgebieden.

Neem contact op

Jouw volgende uitdaging start hier

Kom werken bij Lybrae.

Lees verder

Algemeen
16 september 2024

14 tips om je LinkedIn profiel te verbeteren

LinkedIn is tegenwoordig hét digitale #visitekaartje voor bedrijven, maar ook voor jou als (startende) professional. Waarom is je persoonlijke LinkedIn profiel zo belangrijk? Het schooljaar is we...

Ruimtelijke ontwikkeling
15 augustus 2024

Maak kennis met RO adviseur Timon

Graag stellen we Timon aan je voor, een enthousiaste young professional met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

Ruimtelijke ontwikkeling
16 juli 2024

Maak kennis met RO adviseur Claudia

Graag stellen we Claudia aan je voor, een enthousiaste young professional met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

guid ?> guid ?>

Nieuwe vacatures Kwaliteitsborging

Nederland op z’n mooist maken? Voor ons snelgroeiende team zoeken wij ervaren bouwprofessionals die mee willen bouwen aan de toekomst van Nederland.

Technisch Bouwplantoetser
➤ Bouwkundig Inspecteur
➤ Plancoördinator Kwaliteitsborging

Lees meer over de mogelijkheden voor jouw bouwkundige carrière en bekijk hier de vacatures Kwaliteitsborging