Blog – Participatie binnen de Omgevingswet
Met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is participatie een kernonderdeel van ruimtelijke plannen geworden. In een tijd waarin elke vierkante meter telt, is het belangrijker dan ooit om...
Stel je eens voor: een Nederland waarin miljoenen woningen comfortabeler, energiezuiniger, duurzaam én toekomstbestendig zijn. Dat is precies het doel van het Nationaal Isolatie Programma (NIP). Met dit ambitieuze plan wil de overheid vóór 2030 maar liefst 2,5 miljoen woningen isoleren, met extra aandacht voor huizen met een laag energielabel (E, F, G). Gemeenten spelen hierin een cruciale rol en vertalen het landelijke programma naar een eigen, lokale aanpak. Benieuwd hoe dit precies werkt en welke voordelen er voor jou zijn? Lees verder.
Deze blog is geschreven door Amarens van Bentum, Adviseur Duurzaamheid bij Lybrae.
Subsidie voor het NIP
Om dit programma van de grond te krijgen, is er vanuit het Rijk een forse subsidie beschikbaar: de Specifieke Uitkering Lokale Isolatie Aanpak (SPUK LAI). Met een totaalbudget van ruim 4 miljard euro wordt er per gemeente gewerkt aan een passende isolatiestrategie die écht effect heeft. Dit geld kan helpen om isolatieprojecten te versnellen, waardoor huiseigenaren en huurders snel kunnen profiteren van lagere energiekosten en een comfortabeler huis.
Energie besparen via 4 actielijnen
Het NIP is geen one-size-fits-all aanpak. Het programma is slim opgezet in vier actielijnen die samen de impact maximaliseren:
Duurzaam wonen zonder de natuur te verstoren
Tijdens het isoleren van woningen is er meer aan de hand dan alleen energiebesparing. Een belangrijke uitdaging tijdens het isoleren is het beschermen van kwetsbare diersoorten zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Deze dieren gebruiken vaak huizen en gebouwen als broed- of schuilplaatsen en kunnen tijdens verduurzamingswerkzaamheden per ongeluk worden verstoord of zelfs gedood. Gemeenten stellen een Soorten Management Plan (SMP) op om deze dieren te beschermen tijdens de werkzaamheden.
Dit plan, gebaseerd op uitgebreid ecologisch onderzoek, legt vast welke maatregelen nodig zijn om de leefgebieden van beschermde diersoorten te behouden en waar mogelijk te verbeteren. Denk hierbij aan het creëren van vervangende broedplaatsen of het tijdelijk stilleggen van werkzaamheden tijdens het broedseizoen. Het doel? Het vinden van de juiste balans tussen verduurzaming en natuurbescherming. Zo werken we samen niet alleen aan een duurzamer, maar ook een natuurvriendelijker Nederland.
De energietransitie en het NIP
Wist je dat de gebouwde omgeving verantwoordelijk is voor 37%* van het totale energieverbruik in Nederland? Hiermee verbruikt de gebouwde omgeving de meeste energie van alle sectoren in Nederland. Dus, wie woningen isoleert: bespaart energie. En daarmee is de energietransitie erg geholpen. Energie die je niet verbruikt, hoef je immers ook niet op te wekken. Elke geïsoleerde woning helpt ons dichter bij een energiezuinig land.
Met het NIP verlagen we de energierekening, verkleinen we het risico op energiearmoede, en dragen we bij aan een eerlijke energietransitie. Niet iedereen heeft de middelen om te investeren in een warmtepomp of zonnepanelen, maar aan iedere woning valt wel iets te verduurzamen. Ieder beetje helpt, van grote ingrepen tot het vervangen van een gloeilamp door een LED-lamp.
*de Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving 2021 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Hoe kan Lybrae u helpen bij de uitvoer van het NIP?
Het is duidelijk dat de uitvoer van het NIP complex en veelomvattend is. Adviseurs van Lybrae hebben de nodige kennis en expertise in huis om uw organisatie vlot op weg te helpen bij de planvorming en uitvoering van het NIP en de Lokale Isolatie Aanpak.
Ook kan ondersteuning worden geboden op andere vlakken van de energietransitie. Denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van projecten, het leveren van kennis en advisering of het uitvoeren van energielabel certificeringen. Wij bieden de kennis en ervaring die nodig is. Klaar om samen met ons de energietransitie te versnellen? Neem contact op.
De kracht van Lybrae
Wilt u meer halen uit uw projecten? Schakel onze hulp in voor uw vraagstukken. Op afstand vanaf onze eigen kantoren of bij u op locatie, voor elk project – kort of lang, eenvoudig of complex – hebben wij een oplossing. Wij zorgen voor expertise die precies aansluit op uw wensen, en zetten graag net die stap extra. Dat maakt ons dé specialist binnen de fysieke leefomgeving.
Met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is participatie een kernonderdeel van ruimtelijke plannen geworden. In een tijd waarin elke vierkante meter telt, is het belangrijker dan ooit om...
In Nederland vertrouwen we al jaren op een stabiele en betrouwbare infrastructuur voor elektriciteit en gas. Maar, door (onder andere) de noodzaak om te stoppen met de gaswinning in Groningen en de am...
De afgelopen twee jaar hebben we samen met partner Syntraal gewerkt aan projecten die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Nijmegen. Onze succesvolle samenwerking heeft geleid tot de verle...
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.