12 tips om je LinkedIn profiel te verbeteren

LinkedIn is tegenwoordig hét digitale #visitekaartje voor bedrijven, maar ook voor jou als (startende) professional. Waarom is je persoonlijke LinkedIn profiel zo belangrijk? In de eerste plaats voor jezelf. Door een goed profiel op te stellen kun je jouw zakelijke netwerk uitbreiden, jezelf in de picture zetten en kunnen andere professionals jou gemakkelijk benaderen. In deze blog geven we je 12 tips om je LinkedIn profiel een boost te geven en jezelf goed in de schijnwerpers te zetten.

Categorie
Algemeen

Publicatie
20 januari 2022

Tip 1.

Zet profielupdates delen met je netwerk (tijdelijk) uit

Voordat je actief aan de slag gaat met het (grootschalig) updaten van je profiel is het handig om de optie ‘profielupdates delen met uw netwerk’ op ‘nee’ te zetten.Zo kun je op je gemak alle gewenste wijzigingen doorvoeren zonder je volgers te overspoelen met meldingen en berichten op hun tijdlijn.

Om je profielupdates tijdelijk uit te schakelen ga je naar ‘instellingen’ en scroll je naar onder richting de categorie ‘zichtbaarheid’. Na alle aanpassingen is het goed om deze knop weer aan te zetten, zodat je netwerk het kan zien als je bijvoorbeeld een nieuw diploma hebt behaald of van baan wisselt.

LinkedIn profiel

Tip 2.

Een duidelijke kopregel

Vul in voor welk bedrijf je werkt en welke functie je hebt. Werk je als professional voor een projectorganisatie? Geef dit dan aan en zet de bedrijfsnaam van je werkgever én je huidige opdrachtgever erbij.

  • Voorbeeld
    Projectleider civiele techniek bij Lybrae voor Gemeente Eindhoven

Tip 3.

Gebruik storytelling in je LinkedIn samenvatting

Deze tip gaat over het belangrijkste, maar tegelijk het moeilijkste deel van je LinkedInprofiel: het schrijven van een pakende samenvatting. Want zeg nou eerlijk, niemand wordt warm of koud van een kurkdroge samenvatting van standaard zaken. Zeker die recruiter of toekomstige werkgever niet. Maak er daarom een interessant kort verhaal van met behulp van storytelling.

Vertel in de LinkedIn samenvatting op een aansprekende en actieve manier in maximaal 500 woorden wie je bent, wat je doet, wat je te bieden hebt en eventueel wat jouw ambities zijn. Als je hier een goedlopend verhaal van maakt, is de kans veel groter dat bezoekers het ook daadwerkelijk lezen. En dat juist jouw verhaal blijft hangen.

Tip 4.

Voorkom een overvloed aan ‘buzz woorden’

Gebruik jij zogenaamde ‘buzz woorden’ of ‘zoem woorden’? Grote kans van wel. Een buzzwoord of zoemwoord is een modewoord dat geen duidelijke betekenis heeft. Een voorbeeld is het woord manager. Zonder verdere omschrijving is immers niet duidelijk wat dit beroep precies inhoudt. Het zijn containerbegrippen die veel mensen (overmatig) gebruiken. En juist daarom, is een van onze tips voor je LinkedIn profiel om deze woorden met mate toe te passen. We adviseren je daarom ook: gebruik deze worden als ze echt in de context passen en mijd ze vooral wanneer ze niet essentieel zijn.

Tip 5.

Specificeer je werkervaring

Verbeter je werkervaringsoverzicht door in detail te treden. Beperk je niet tot het vermelden van enkel de naam van je opdracht- of werkgever, maar vertel vooral wat je belangrijkste werkzaamheden waren en wat je precies hebt bereikt voor het project of de organisatie. Leg dit per functie uit in één alinea van maximaal 500 tekens.

Je kunt hiervoor een aantal vragen gebruiken zoals:

  • Wat doet het bedrijf?
  • Welk belangrijk project heb je geleid?
  • Wat waren je werkzaamheden en verantwoordelijkheden?
  • Welke resultaten heb je neergezet? Formuleer deze resultaten zo specifiek mogelijk: stijging van x % over de periode van ..8.. maanden?

Tip 6.

Benoem projectopdrachten

Deze tip is alleen voor mensen die werken in loondienst bij een projectorganisatie of als zzp’er.

Om te beginnen kun je projectopdrachten het beste als een nieuwe werkervaring toevoegen en koppelen aan een bedrijfsaccount. Het straalt autoriteit uit om de merknamen van deze bedrijven te laten zien. Werk je voor een specifiek of noemenswaardig bedrijfsonderdeel? Vermeld dit dan ook bij de werkervaring. Voeg tot slot bij de functietitel toe dat het gaat om een projectopdracht. Laat ook zien bij welke werkgever je werkzaam bent tijdens deze projectopdrachten, daarmee voorkom je dat je een jobhopper lijkt.

Tip 7.

Vermeld elke functieverandering

Vergeet niet je nieuwe opdrachten of functiewijzigingen bij een bestaande opdrachtgever op je LinkedInprofiel aan te passen! Vaak denk je hier door drukte niet aan, maar houd je profiel altijd up-to-date. Door het meteen aan te passen heb je belangrijke details nog helder op je netvlies, dat scheelt ook een hoop tijd en denkwerk. Zoals we eerder vermeld hebben bij tip 1, is het goed om na alle aanpassingen de ‘profielupdates’ weer aan te zetten. Zo blijft je netwerk op de hoogte van jouw meest recente ontwikkelingen.

12 tips om je LinkedIn profiel te verbeteren

Tip 8.

Vraag om aanbevelingen op LinkedIn

De volgende in ons lijstje met LinkedIn profiel tips is het onderwerp ‘aanbevelingen’. Zie het als een online referentie. Waardevol, aangezien iedereen natuurlijk alleen maar positieve dingen vertelt in zijn/haar profiel. Als lezer neem je dat met een korreltje zout, daarom is de mening van iemand anders juist krachtig en een stuk overtuigender. Vraag na elke opdracht aan je opdrachtgever en directe collega’s om een aanbeveling op je profiel te schrijven. Dat is sowieso goede feedback over je werk waar je veel van kunt leren. Een mooie aanvulling om je LinkedIn profiel te verbeteren.

12 tips om je LinkedIn profiel te verbeteren

Tip 9.

Kies de bedrijfstak waarin je gevonden wilt worden

Heb jij de bedrijfstak (branche/industrie) slim ingevuld? Onder je header kun je bij bewerken kiezen uit een lijst met bedrijfstakken. LinkedIn onderscheidt 147 Industries (bedrijfstakken). Het is verplicht om er een te kiezen. Wees kritisch welke je kiest: het moet een relevante bedrijfstak zijn waarin je gevonden wilt worden.

Tip 10.

Zorg voor een persoonlijke URL

Zorg dat je LinkedInprofiel goed vindbaar is door je URL te personaliseren. LinkedIn geeft je profiel standaard een cijferreeks, maar je bent beter vindbaar als je naam hier staat. Je verandert je URL in LinkedIn profiel door rechtsbovenaan je profiel te klikken op ‘openbaar profiel en URL bewerken’ en vervolgens naar het potloodje te gaan bij ‘aangepaste URL bewerken’.

Aangepaste URL

Tip 11.

Vermeld certificaten van trainingen en opleidingen

Voeg certificaten toe van trainingen en opleidingen die je met succes hebt afgerond. Voor alles op LinkedIn geldt: meld al je zakelijke diploma’s zodat mensen een compleet beeld krijgen van jou als professional. Heb je onlangs een certificaat zoals een Wft gehaald? Voeg dit dan direct toe aan je profiel.

Tip 12.

Blijf actief

Tot slot de laatste van onze tips voor LinkedIn: blijf actief. Plaats regelmatig bijdragen / updates (bijvoorbeeld de publicaties) en zorg dat je in beeld blijft. Heb je (voor je gevoel) weinig interessants te melden? Blijf dan actief door regelmatig te reageren op posts van andere mensen. Ook dit is een interessante manier om in beeld te komen bij indirecte connecties. Zo is onze adviseur Stefan bij ons terecht gekomen via LinkedIn! Bekijk hier zijn succesverhaal.

Nog meer handige tips voor professionals om LinkedIn profiel verbeteren?

Tot zover deze snelcursus met tips om je LinkedIn profiel te verbeteren. Benieuwd naar meer tips? Volg onze LinkedIn pagina voor meer handige tips!

Lees verder

Algemeen
16 april 2024

Even voorstellen: onze young professional Wessel

Graag stellen we Wessel Hendrikx aan je voor, een enthousiaste young professional met een brede interesse in ruimtelijke ontwikkeling. ...

Bouwen
9 april 2024

Een traineeship Bouw, hoe gaat dat in de praktijk?

We spreken Bo Gielen (21) uit Oudenbosch. In 2023 studeerde ze af als Bouwkundige aan Avans Hogeschool te Tilburg. Nu werkt ze als trainee Bouwkunde bij Lybrae. "Mijn doel is om middels het traineeshi...

Algemeen
26 maart 2024

Maak kennis met duurzaamheidsadviseur Lars

Graag stellen we Lars Jansen aan je voor, een toegewijde young professional met waardevolle ervaring op het gebied van energietransitie bij de overheid....

guid ?> guid ?>